Bogatstvo okusa

Ajvar, pinđur, mađarski grah: predlažemo slasne recepte za sve nijanse crvene

Ana Braškić

Pravi okusi kasnog ljeta i rane jeseni

AJVAR



Foto: iStock

TEŽINA: srednje


VRIJEME: 45 min pripreme, 35 minuta kuhanja + vrijeme hlađenja


SASTOJCI ZA 2-3 TEGLICE:


  • 750 g roga paprika
  • 150 g patlidžana
  • 3 režnja češnjaka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žličica šećera
  • 1 svježa ljuta papričica
  • sol, papar

PRIPREMA: Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. U zagrijanu pećnicu staviti oprane paprike i patlidžan prerezali na dva dijela. Peći 40 minuta, a na polovini pečenja okrenuti povrće. Pečene paprike staviti kratko u poklopljenu staklenu posudu kako bi se kasnije lakše ogulile.


Paprike potom oguliti i pažljivo im ukloniti sjemenke. Oguliti i patližan. Paprike i patližane samljeti pomoću mlinca za meso, a u nedostatku istog može poslužiti i blender. Začiniti smjesu jabučnim octom, dodati šećer, sol i papar te trećinu ulja.


Dobro promiješati kako bi se sve ulje rasporedilo. U metalnu posudu staviti još trećinu ulja i na njemu popržiti češnjak u komadu. Kada pusti miris češnjak izvaditi i dodati smjesu. Miješati te postupno dodati ostatak ulja. Kuhati oko 30-35 minuta i paziti da ne zagori. Ugasiti plamen i miješati još 5 minuta.


Ajvarom puniti tople sterilizirane teglice, zatvoriti i okrenuti te pustiti da se ohladi.


PINĐUR



Foto: iStock

TEŽINA: srednje


VRIJEME: 45 min pripreme, 15 minuta kuhanja + vrijeme hlađenja


SASTOJCI ZA 6-7 TEGLICA:


  • 1,5 kg roga paprike
  • 750 g patlidžana
  • 750 g rajčice
  • 75 g češnjaka
  • 1 dl ulja
  • 125 g ljutih papričica
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli

PRIPREMA: Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Povrće oprati, posušiti i peći oko 40 minuta.


Ohladiti, oguliti i samljeti u mašini za meso. Kao i za ajvar, u posudu staviti ulje i kad se zagrije dodati mljeveno povrće. Kad zakuha dodati sol, šećer i sitno sjeckani češnjak. Nakon 10-15 minuta dodati lagano prepečene papričice. Vrućim pinđurom puniti još tople sterilizirane teglice. Zatvoriti i okrenuti te ostaviti da se hlade preko noći.


MAĐARSKI GRAH



Foto: iStock

TEŽINA: srednje


VRIJEME: 45 min pripreme, 15 minuta kuhanja + vrijeme hlađenja


SASTOJCI ZA 9 TEGLICA:


  • 1 kg kuhanog graha (može iz konzerve)
  • 1 kg rajčice
  • 2 kg paprike
  • po želji 2 ljute papričice
  • 1 cijeli češnjak
  • 4 kapule
  • 3 dcl maslinovog ulja
  • peršin
  • 2 žlice šećera
  • 1 dcl octa
  • soli i papra po ukusu

PRIPREMA: Rajčice i paprike narezati na kockice, nasjeckati češnjak i kapulu te feferone. Na ulju popržiti kapulu, dodati češnjak te rajčice i paprike. U nekim receptima može se naći i mrkvu, pa ako želite stavite par komada narezanih na kolutiće.


Nakon nekoliko minuta dinstanja dodati ocat, sol, šećer i papar. Kuhati povremeno miješajući od 30 minuta do sat vremena i pritom pazite da ne nestane tekućine. Ako vidite da nestaje tekućine, dodati malo vode u kojoj se kuhao grah.


Na kraju dodati kuhani grah i kuhati još dvadesetak minuta neprestano miješajući kako smjesa ne bi zagorjela. Vruću smjesu staviti u vruće sterilizirane staklenke. Zatvoriti i okrenuti naopako te hladiti preko noći. Poslužiti kao prilog, a može se jesti i sam uz kruh.