Pravi okusi kasnog ljeta i rane jeseni
povezane vijesti
AJVAR
Foto: iStock
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 45 min pripreme, 35 minuta kuhanja + vrijeme hlađenja
SASTOJCI ZA 2-3 TEGLICE:
- 750 g roga paprika
- 150 g patlidžana
- 3 režnja češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 žličica šećera
- 1 svježa ljuta papričica
- sol, papar
PRIPREMA: Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. U zagrijanu pećnicu staviti oprane paprike i patlidžan prerezali na dva dijela. Peći 40 minuta, a na polovini pečenja okrenuti povrće. Pečene paprike staviti kratko u poklopljenu staklenu posudu kako bi se kasnije lakše ogulile.
Paprike potom oguliti i pažljivo im ukloniti sjemenke. Oguliti i patližan. Paprike i patližane samljeti pomoću mlinca za meso, a u nedostatku istog može poslužiti i blender. Začiniti smjesu jabučnim octom, dodati šećer, sol i papar te trećinu ulja.
Dobro promiješati kako bi se sve ulje rasporedilo. U metalnu posudu staviti još trećinu ulja i na njemu popržiti češnjak u komadu. Kada pusti miris češnjak izvaditi i dodati smjesu. Miješati te postupno dodati ostatak ulja. Kuhati oko 30-35 minuta i paziti da ne zagori. Ugasiti plamen i miješati još 5 minuta.
Ajvarom puniti tople sterilizirane teglice, zatvoriti i okrenuti te pustiti da se ohladi.
PINĐUR
Foto: iStock
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 45 min pripreme, 15 minuta kuhanja + vrijeme hlađenja
SASTOJCI ZA 6-7 TEGLICA:
- 1,5 kg roga paprike
- 750 g patlidžana
- 750 g rajčice
- 75 g češnjaka
- 1 dl ulja
- 125 g ljutih papričica
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
PRIPREMA: Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Povrće oprati, posušiti i peći oko 40 minuta.
Ohladiti, oguliti i samljeti u mašini za meso. Kao i za ajvar, u posudu staviti ulje i kad se zagrije dodati mljeveno povrće. Kad zakuha dodati sol, šećer i sitno sjeckani češnjak. Nakon 10-15 minuta dodati lagano prepečene papričice. Vrućim pinđurom puniti još tople sterilizirane teglice. Zatvoriti i okrenuti te ostaviti da se hlade preko noći.
MAĐARSKI GRAH
Foto: iStock
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 45 min pripreme, 15 minuta kuhanja + vrijeme hlađenja
SASTOJCI ZA 9 TEGLICA:
- 1 kg kuhanog graha (može iz konzerve)
- 1 kg rajčice
- 2 kg paprike
- po želji 2 ljute papričice
- 1 cijeli češnjak
- 4 kapule
- 3 dcl maslinovog ulja
- peršin
- 2 žlice šećera
- 1 dcl octa
- soli i papra po ukusu
PRIPREMA: Rajčice i paprike narezati na kockice, nasjeckati češnjak i kapulu te feferone. Na ulju popržiti kapulu, dodati češnjak te rajčice i paprike. U nekim receptima može se naći i mrkvu, pa ako želite stavite par komada narezanih na kolutiće.
Nakon nekoliko minuta dinstanja dodati ocat, sol, šećer i papar. Kuhati povremeno miješajući od 30 minuta do sat vremena i pritom pazite da ne nestane tekućine. Ako vidite da nestaje tekućine, dodati malo vode u kojoj se kuhao grah.
Na kraju dodati kuhani grah i kuhati još dvadesetak minuta neprestano miješajući kako smjesa ne bi zagorjela. Vruću smjesu staviti u vruće sterilizirane staklenke. Zatvoriti i okrenuti naopako te hladiti preko noći. Poslužiti kao prilog, a može se jesti i sam uz kruh.