Talijanski specijalitet

Ah, te lazanje: Malo drugačiji recept za istinske zaljubljenike

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Proslavio ih je i mačak Garfield koji im nije mogao odoliti

U talijanskoj kuhinji među omiljenim jelima zasigurno su lazanje, a nema tko nije čuo za mačka Garfielda i njegovu ljubav baš prema ovom jelu.


Vjerojatno već svi znate recept za klasičnu pripremu pa vam iz tog razloga donosimo malo drugačiju varijantu – lazanje sa bundevom i gljivama.


Sastojci za 4 osobe:


  • 6 listova lazanja
  • 300 g bundeve
  • 300 g gljiva
  • 30 g parmezana
  • 400 ml obranog mlijeka
  • 35 g kukuruznog škroba
  • 50 g dimljenog sira
  • 1 češanj češnjaka
  • 20 g maslinovog ulja
  • peršin po ukusu
  • sol po ukusu
  • papar po potrebi
  • muškatni oraščić po ukusu

Priprema: Narežite bundevu na komade. Prebacite je na lim obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok ne omekša. Kad je gotova, narežite ju na kockice i držite po strani.


Gljive očistite i narežite na četvrtine. U tavu ulijte ulje, dodajte češanj češnjaka, pustite da porumeni, izvadite ga i dodajte gljive. Promiješajte i kuhajte 5 minuta, pa dodajte nasjeckani peršin i začinite solju i paprom.


Za pripremu juhe kukuruzni škrob razrijedite s mlijekom i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne. Začinite solju i s muškatnim oraščićem.


Skuhajte lazanje u puno kipuće vode. Podmažite vatrostalnu posudu s malo ulja i na dno stavite juhe, zatim sloj lazanja, polovicu gljiva, bundeve, parmezana i dimljenog sira. Dopunite s nekoliko žlica krem juhe. Nastavite s drugim slojem lazanja i drugih sastojaka dok ne završite s posljednjim slojem tjestenine.


Pecite 25 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.