Foto: Instagram/agliamici1887, agliamicirovinj
Chef rovinjskih Agli Amici je Emanuele Scarello, a osnova koja ga vodi u radu je kuhinja temeljena na istraživanju istarske tradicije, dakako izložene stalnom eksperimentiranju
povezane vijesti
Agli Amici, restoran smješten u Rovinju na jednoj od najglamuroznijih pozicija u Hrvatskoj, na dodiru hotela Park, kojem se također može dodijeliti jako mnogo naj pridjeva, i njegove marine dobio je – drugu Michelinovu zvjezdicu te tako pozicionirao Hrvatsku u red država s istinski ozbiljnim ugostiteljstvom.
Agli Amici koji su s radom u Rovinju počeli nakon otvorenja hotela Park, u lipnju 2021. godine karakterizira još jedna činjenica koju nemaju ostali hrvatski Michelinovi restorani – njegovi su vlasnici stranci, Michele i Emanuele Scarello koji dolaze iz Godie, mjesta što se dodiruje s Udinama gdje dugo, povijest mu seže daleko, u 1887. godinu, posluje njihov talijanski restoran istog naziva koji već dugo “provocira” dobivanje i treće zvjezdice tog prestižnog vodiča.
Rovinjski Aglli Amici su k tome prvu Michelinovu zvjezdicu dobili neposredno nakon početka rada u Rovinju te time jasno istaknuli svoje ambicije izgradnje vrhunske gastronomije i u Istri.
– Oduševljeni smo ovim rezultatom, pogotovo zato što smo prije samo tri godine počeli doslovno iz temelja graditi potpuno novi način ugostiteljstva u odnosu na naš talijanski Agli Amici. S obzirom da uvijek vjerujemo u ono što radimo, odlučili smo se napravit naše rovinjske i istarske meue i to isključivo s namirnicama lokalnih proizvođača koje podržavamo u svakom smislu. Stvorili smo novi stil miješajući iskustvo Udina s Istrom čega je rezultat – istarski fine dining, naglasili su nam Scarelle.
Chef rovinjskih Agli Amici je Emanuele Scarello, a osnova koja ga vodi u radu je kuhinja temeljena na istraživanju istarske tradicije, dakako izložene stalnom eksperimentiranju. Za suradnju s Agli Amici Rovinj, chef Scarello odabrao je niz malih farmera, uzgajivača i ribara, doslovno obrtnika koji jamče najbolje od lokalne proizvodnje ali jednako tako i odnos prema okolini koji se definira – održivim. Sirevi su primjerice Kumparičkini, a janjetina dolazi s Cresa.
Ekipa u restoranu koja vodi vrlo ozbiljan posao vrlo je mlada, Simone de Luca je chef koji operativno vodi restoran, a tu je i Kristijan Harjač, najbolji sommelier Hrvatske u 2023. godini.
Kao i susjedni iz Monte, rovinjski restoran koji je prvi u Hrvatskoj dobio Michelinovu zvjezdicu, Agli Amici Rovinj otvoren je od ožujka do studenog, a posluje u partnerstvu s Maistrom. Na ovaj način Rovinj se iskazuje kao istinska vrhunska gastronomska destinacija, ne treba zaboraviti ni Cap Aureo, restoran Hotela Park koji vodi maestralni Jeffrey Vella, te tako pokazuje kako je ulaganje u izvrsnost najbolji putokaz za razvoj destinacije i cjelokupnog hrvatskog turizma.
U najnovijoj podjeli Michelina, veseli i to da je riječki restoran Nebo hotela Hilton Costabella zadržao jednu zvjezdicu. Bilo je naime raznih kalkulacija kad se Deni Srdoč postavio u konzultantsku ulogu dok je izvedbeni dio pao na mladu cheficu Gabrielu Filca.
No njezina strasna predanost poslu, kreativnost te dakako i dalje velika prisutnost Denija Srdoča učinili su da i ta tranzicijska priča prođe jako dobro. Na neki način Agli Amici i Nebo u jednom smislu posluju na slični način – operativa je na mladim chefovima Gabrijeli Filca i Simoneu de Luci, ali pod dirigentskim palicama Srdoča i Scarella. U svakom slučaju, Filca je s godinom velikog odrastanja postala još jednim draguljem na hrvatskom gastronomskom nebu.