Foto: Pixabay
To će posljedično potencijalno dovesti do ravnoteže u pogledu konzumacije šećera
povezane vijesti
Stalno vam se jede nešto slatko, a unatoč svim naporima, kutija keksa ili red čokolade uvijek nekako pobijedi?
Ništa novo! No umjesto restriktivnih i često nezdravih dijeta, ključ je u umjerenosti. Priroda ima uvijek aseva u rukavu, pa tako i za utaživanje želje za šećerom.
U nastavku teksta donosimo nekoliko biljaka zbog kojih će vam se želja za slatkim uvelike umanjiti, što će posljedično potencijalno dovesti do ravnoteže u pogledu konzumacije šećera.
Cimet
Prvi na listi favorita u pogledu ove teme je cimet. Ovaj se začin koristi tisućama godina, još od starog Egipta.
Dvije su vrste cimeta široko dostupne, cejlonski i cassia, te se oba mogu koristiti u kulinarske svrhe. Ipak, cejlonski cimet je na glasu kao kvalitetniji te se u manjoj mjeri proizvodi masovno.
Cimet je poseban zbog svog osebujnog i slatkog okusa, a k tome, prepun je antioksidansa i polifenola. To znači da cimet također ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.
Cimet ima prirodno sladak okus i izvrstan je za dodavanje zobenoj kaši ili jutarnjoj kavi.
Korijander
Korijander, točnije sjemenke korijandera čest su dodatak curryjima i velik su dio ayurvedske medicine. Može pomoći kod smanjenja nadutosti trbuha i probavnih tegoba.
Sjemenke korijandera pokazale su značajno djelovanje u poticanju inzulina i povećanju regulacije šećera u krvi.
Ubacite ga u jela i na taj način ih uvrstite u prehranu, a fora trik je umiješati ga u mlin za papar kako biste bez napora nastavili dodavati korijander u vaše obroke.
Ginseng
Ova biljka naširoko je korištena, a originalno potječe iz Azije.
Možda ste već čuli da je ginseng koristan za pamćenje i fokus, ali ova biljčica nudi puno više, kao što je i učinkovitost protiv žudnje za šećerom.
Mnogima nije najukusnija biljka, pa je najlakši način da ga unesete u prehranu kuhanjem čaja, a možete ga dodati malo u svoj smoothie ili sok.
Kurkuma
Još jedna biljka koja je voljena u ayurvedskoj medicini je kurkuma, koja se još naziva i zlatnim začinom.
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, koristi se za bezbroj dobrobiti, među kojima je i snižavanje razine šećera u krvi.
Dodajte kurkumu curryjima, juhama i umacima i ne zaboravite dodati crni papar za bolju apsorpciju.
Piskavica
Piskavica se naširoko koristi u curryjima, jelima srednjeg istoka i kuhinjama u drugim dijelovima Azije.
Liječnici ayurvedske i kineske tradicionalne medicine koriste ga kao pomoć za razne tegobe i bolesti, a na ovom popisu je zbog svoje moći zaustavljanja žudnje za šećerom.
Đumbir
Đumbir je kroz stoljeća postao omiljen začin u kuhinjama diljem svijeta.
Korijen đumbira prepun je zdravstvenih dobrobiti, a zbog svoje protuupalne prirode, koristi se za poboljšanje zdravlja kostiju i zglobova, smanjenje jutarnje mučnine, ublažavanje nadutosti, pa čak i ublažavanje mjesečnih bolova.
Za one koji imaju pojačanu želju za šećerom, savjetuje se ubaciti više đumbira u prehranu jer se pokazao veoma učinkovitim u tom pogledu.
Ako svoju jutarnju vodu pijete s limunovim sokom, pokušajte je umjesto toga zamijeniti đumbirom i vidite što vaše tijelo najviše voli, piše Nutrition Path.
Napomena: ključno je zapamtiti da čak i najnježnije i najobičnije biljke mogu utjecati na naše zdravlje. Ako uzimate bilo kakve lijekove, važno je da razgovarate sa svojim liječnikom ili ljekarnikom jer neki lijekovi stupaju u interakcije s biljkom ili začinom i mogu utjecati na način na koji se lijekovi metaboliziraju u tijelu. Stoga se svakako posavjetujte s zdravstvenim stručnjakom prije nego počnete koristiti bilo kakve začine ili bilje kako biste zaustavili želju za šećerom.