Čista i mirisna kuhinja

6 stvari koje ne biste smjeli baciti u odvod

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ove stvari su najčešći razlog začepljivanja odvoda

Koliko puta vam se dogodilo da vam se u začepio kuhinjski odvod? Ne samo da začepljeni odvod širi neugodan miris nego može prouzrokovati i veće štete u cijevima. 


Naravno, teško je potpuno izbjeći začepljivanje odvoda, no ipak postoje one namirnice koje češće uzrokuju ovaj mrski kuhinjski problem. Kako biste sveli začepljivanje na minimum, izbjegavajte bacanje sljedećih stvari u odvod. 


Ulje i mast


Često ni ne razmišljajući dok peremo tave i lonce ostatke ulja i masti na kojima smo pržili namirnice bacimo u sami odvod. Ulje i mast se lijepe uz cijevi, a uz to privlače i druge ostatke namirnica koji se lijepe za ostatke. Tako se stvaraju veće grude smeća koje vode ka začepljivanju odvoda. Pričekajte da se mast ili ulje ohlade te ih očistite uz pomoć kuhinjskog ubrusa. 


Rižu


Posve je normalno da tijekom pripreme riže u bilo kojem obliku pokoje zrno završi u dovodu. U većini slučajeva nam se jednostavno ne da hvatati svako pojedino zrno te ga isperemo. Nažalost, često je dovoljno tek pokoje zrno riže kako bi začepilo kuhinjski odvod. Kako se dodatno vlaži vodom, ima i tendenciju rasta. 


Talog kave


Bake i mame su nam uvijek govorile da talog kave bacamo u smeće, a ne u odvod – bile su u pravu. Talog veoma brzo začepi odvod.


FOTO: iStock


Naljepnice s namirnica


Osim ostataka namirnica u odvod često završe i raznorazne naljepnice, poput onih s voća. Problem je što se naljepnice ne otapaju u vodi i zbog toga uvijek ostanu negdje zalijepljene uz cijev.


Brašno


Kada radimo, primjerice kolače, brašna zna biti po svuda. Izbjegavajte doticaj brašna s odvodom jer u dodiru s vodom se pretvara u ljepljivu masu. 


Lijekove


Nipošto nemojte bacati ostatke lijekova u odvod i to ne samo zbog mogućnosti začepljivanja. Lijekovi znaju ostavljaju otrovne tragove koji se negativno odražavaju na okoliš.