Foto: Pixabay
Jagode su također riznica "botaničkih" zanimljivosti i tajni
povezane vijesti
Svima je poznata njihova blagotvornost – bogate su vodom i vitaminima, imaju afrodizijačka svojstva, a stari Rimljani su ih koristili za borbu protiv depresije, no uz ove plodove ipak postoje “tajne” koje ćemo vam danas pokušati otkriti.
1. Srodne su ružama
Jagode u kojima upravo uživamo pripadaju Fragarie, rodu biljaka koje pripadaju obitelji Rosaceae – istoj obitelji kao i ruže koje krase živice i vrtove.
Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje: u stvarnosti, velika obitelj Rosaceae uključuje i druge vrste voća – poput jabuka, malina i šljiva.
2. Nisu pravo voće
Ono što jedemo – crveno, slatko i sočno – nije pravi plod jagode, već samo jedan od njenih mesnatih izraslina, što botaničari nazivaju “lažnim plodom”.
3. U biti su orašasti plod
U botaničkom smislu, jagode nisu bobičasto voće, već orašasti plodovi jer su zbirno voće.
To također objašnjava njihovu alergenu prirodu: oni koji su alergični na orašaste plodove, zapravo, mogu biti alergični i na jagode.
4. Sjemenke imaju izvana
Pravi plodovi biljke jagode su one male žuto-zelene sjemenke koje nalazimo na površini crvene pulpe i koje jedemo zajedno s “lažnim plodom”.
Upravo ti sićušni plodovi u sebi sadrže sjemenke kojima se biljka razmnožava.
5. Rezultat je “pripitomljavanja”
U početku su postojale samo ono što danas zovemo šumske jagode, puno manji plodovi kiselkastijeg okusa, koji spontano rastu po šumama i čistinama.
Uzgoj jagoda, u polju ili stakleniku, koji se udomaćio stoljećima, doveo je do toga da ove mesnate izrasline rastu i razvijaju se, sve dok nisu postale one koje danas jedemo.