Foto: iStock
Također, svestrani su sastojci u mnogim receptima
povezane vijesti
Među sjemenkama koje treba jesti i redovito uključivati u prehranu su:
1. Chia sjemenke
Chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, magnezijem i manganom.
Nadalje, imaju važno protuupalno i antioksidativno djelovanje, čime se smanjuje rizik od kroničnih bolesti.
Pospješuju bolju kontrolu razine šećera i kolesterola u krvi, stoga može biti korisno koristiti ih kao začin tijekom glavnih obroka, na primjer, za davanje hrskavosti salati.
2. Lan
Sjemenke lana također su bogate omega-3 masnim kiselinama, no one su uglavnom koncentrirane u ljusci koju ljudsko tijelo nije u stanju probaviti, stoga, da bi ih apsorbiralo, preporuča se prvo nasjeckati sjemenke lana prije konzumiranja .
Osim toga, bogate su vlaknima, magnezijem i manganom.
Također imaju značajna protuupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva.
Potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšavaju kolesterol, šećer u krvi i krvni tlak.
3. Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve su bogate proteinima, manganom, magnezijem i fosforom.
Nadalje mogu regulirati razinu kolesterola, imaju antitumorska svojstva i poboljšavaju krvni tlak.
4. Sezam
Sjemenke sezama naširoko se koriste u kulinarstvu, kako za aromatiziranje krekera, kruha, slanih i dizanih pita, tako i u obliku tahinija, umaka na bazi sjemenki sezama tipičnog za istočnjačku kuhinju.
Osim što su vrlo ukusne, sjemenke sezama su bogate vlaknima, bakrom, magnezijem i manganom te djeluju protuupalno i antioksidativno.
5. Sjemenke suncokreta
Sjemenke suncokreta posebno su bogate vitaminom E, magnezijem i manganom.
Kao i većina uljarica, sjemenke suncokreta također imaju protuupalna svojstva i mogu regulirati razinu šećera i kolesterola u krvi.