Dobre za tijelo

5 sjemenki koje treba uključiti u svoju prehranu

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Također, svestrani su sastojci u mnogim receptima

Među sjemenkama koje treba jesti i redovito uključivati ​​u prehranu su:


1. Chia sjemenke


Chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, magnezijem i manganom.


Nadalje, imaju važno protuupalno i antioksidativno djelovanje, čime se smanjuje rizik od kroničnih bolesti.


Pospješuju bolju kontrolu razine šećera i kolesterola u krvi, stoga može biti korisno koristiti ih kao začin tijekom glavnih obroka, na primjer, za davanje hrskavosti salati.


2. Lan


Sjemenke lana također su bogate omega-3 masnim kiselinama, no one su uglavnom koncentrirane u ljusci koju ljudsko tijelo nije u stanju probaviti, stoga, da bi ih apsorbiralo, preporuča se prvo nasjeckati sjemenke lana prije konzumiranja .


Osim toga, bogate su vlaknima, magnezijem i manganom.


Također imaju značajna protuupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva.


Potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšavaju kolesterol, šećer u krvi i krvni tlak.


3. Sjemenke bundeve


Sjemenke bundeve su bogate proteinima, manganom, magnezijem i fosforom.


Nadalje mogu regulirati razinu kolesterola, imaju antitumorska svojstva i poboljšavaju krvni tlak.


4. Sezam


Sjemenke sezama naširoko se koriste u kulinarstvu, kako za aromatiziranje krekera, kruha, slanih i dizanih pita, tako i u obliku tahinija, umaka na bazi sjemenki sezama tipičnog za istočnjačku kuhinju.


Osim što su vrlo ukusne, sjemenke sezama su bogate vlaknima, bakrom, magnezijem i manganom te djeluju protuupalno i antioksidativno.


5. Sjemenke suncokreta


Sjemenke suncokreta posebno su bogate vitaminom E, magnezijem i manganom.


Kao i većina uljarica, sjemenke suncokreta također imaju protuupalna svojstva i mogu regulirati razinu šećera i kolesterola u krvi.