Foto: iStock
Kako im udahnuti novi život uz ove recepte
povezane vijesti
Koliko ste se puta – nakon subotnje večeri s prijateljima – suočili s ostacima piva koji odmah završe ravno u sudoperu?
Bacanje piva – kao i svake druge hrane i pića – pravi je grijeh, zato vam nudimo 3 recepta kako ga reciklirati i tako izbjeći bacanje:
1. Krumpir u pivu
Vratite se klasičnom prilogu od krumpira s ukusnim zaokretom!
Krumpir s pivom ukusna je alternativa uobičajenom pečenom krumpiru.
Kratko prokuhajte krumpir, narežite ga na komade pa stavite u tepsiju s uljem, soli, ružmarinom i pivom.
Pecite u pećnici na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi.
I ne brinite za mališane: alkohol tijekom kuhanja potpuno ispari, pa je i njima ovo jelo neodoljivo.
2. Pivski kruh
Pola kockice kvasca otopite u 250 ml piva sobne temperature, pa dobivenu tekućinu ulijte u zdjelu, dodajte 500 g prosijanog brašna tipa 1, 2 prstohvata soli, 2 žlice ulja i žustro mijesite nekoliko minuta.
Stavite tijesto u nauljenu zdjelu i ostavite da se diže 3-4 sata.
Nakon tog vremena ponovo izvadite tijesto, stavite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje i oblikujte pogaču.
Pecite na 220 stupnjeva oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i nastavite peći još 20 minuta.
Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i poslužite.
3. Kolač od piva i kakaa
Pomiješajte čašu piva i čašu maslinovog ulja u posudi, promiješajte, dodajte 200 g smeđeg šećera, 200 g gorkog kakaa u prahu (ili komadiće izmiksanih i usitnjenih jaja od tamne čokolade) i pjenjačom izmiješajte izbjegavajući grudice.
Dodajte 500 g prosijanog brašna i vrećicu praška za pecivo, sve dobro promiješate i smjesu izlijte u nauljenu tepsiju posutu brašnom.
Pecite na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, pa izvadite iz pećnice i poslužite.