FOTO: iStock
Omiljeno jesensko voće u tri različite verzije
povezane vijesti
Kada pomislimo na jesen, često nam na pamet padnu jabuke, kruške i bundeve, no mandarine su također pravi dragulj ove sezone.
Njihov slatko-kiseli okus, osvježavajuća aroma i sočna tekstura mogu se savršeno uklopiti u različita jela, donoseći osvježavajuću notu koja podiže jesenske recepte na novu razinu. Donosimo vam tri kreativna recepta koji koriste mandarine kao ključni sastojak, unoseći dašak citrusa u jesenju kuhinju.
FOTO: iStock
Jesenska salata s mandarinama i orašastim plodovima
Ova bogata salata pravi je primjer kako mandarine mogu biti idealan dodatak jesenskim jelima. Slatkoća mandarina savršeno se slaže s hrskavim orašastim plodovima i kremastim sirom, stvarajući balans okusa i tekstura.
Sastojci:
- 2 mandarine, oguljene i narezane na kriške
- 100 g baby špinata
- 50 g oraha ili pekan oraha, lagano preprženih
- 50 g feta sira, izmrvljenog
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- prstohvat soli i papra
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte špinat, kriške mandarine, orahe i feta sir. U maloj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar te prelijte preko salate. Lagano promiješajte i poslužite kao lagano predjelo ili prilog uz glavno jelo.
FOTO: iStock
Pileća prsa s umakom od mandarina
Mandarine mogu dodati nevjerojatnu svježinu i sočnost mesnim jelima, a ovaj recept s pilećim prsima i umakom od mandarina idealan je za obrok koji spaja nježne citruse i bogatstvo mesa.
Sastojci:
- 4 pileća prsa
- 4 mandarine, oguljene i narezane
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 1 žlica meda
- 1 žlica svježeg timijana
- sol i papar po ukusu
Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje i lagano pržite pileća prsa sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju (oko 5 minuta po strani). Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane. U istu tavu dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane mekan.
Zatim dodajte kriške mandarine i med te pirjajte dok ne postanu sočne i mekane. Vratite pileća prsa u tavu, dodajte timijan, sol i papar, te pustite da se kuha još 5 minuta dok se svi okusi ne povežu.
Poslužite uz prilog poput riže ili pečenog povrća, polijevajući pileća prsa umakom od mandarina.
FOTO: iStock
Kolač s mandarinama i bademima
Za desert, mandarine donose svježinu u sočan kolač s bademima koji će vas osvojiti svojom aromom i laganom teksturom. Ovaj kolač je idealan za popodnevni čaj ili kao slatka završnica obroka.
Sastojci:
- 4 mandarine, oguljene i narezane na kriške
- 200 g bademovog brašna
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 g maslaca, rastopljenog
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za pečenje papirom.
U velikoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, šećer, prašak za pecivo i vaniliju. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i rastopljeni maslac, a zatim ih dodajte suhim sastojcima. Lagano umiješajte kriške mandarina.
Smjesu ulijte u kalup i pecite 30-35 minuta dok ne postane zlatno smeđa. Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz šalicu toplog napitka.
Ovi recepti s mandarinama savršeno dočaravaju kako se citrusi mogu uklopiti u jesensku kuhinju, donoseći svježinu, boju i bogatstvo okusa u vaša jela. Bez obzira pripremate li laganu salatu, glavno jelo ili desert, mandarine će vas iznenaditi svojom svestranošću.