FOTO/Unsplash
Zaobiđite pekaru i priuštite si voće za doručak
povezane vijesti
Je li doručak zaista najvažniji obrok u danu, još uvijek je predmet rasprava, no mnogi se nutricionisti slažu da je dobro uravnotežen doručak prilično važan i da može postaviti temelje za solidan dan pred nama. Prepuno vlakana i važnih hranjivih sastojaka, voće je izvrstan dodatak uravnoteženom doručku. Nastavite čitati top tri najbolje vrsta voće za jesti ujutro, što preporučuju registrirani dijetetičari.
Citrusi
Agrumi, uključujući naranče, grejp, limun i limete, sjajni su izvori vitamina C, vlakana, kalija i fitonutrijenata, imaju protuupalna i detoksikacijska svojstva i mogu poboljšati zdravlje srca.
Grejp posebno sadrži visoku razinu flavonoida, naringenina, za koji se smatra da promiče mikrobiomsko okruženje povoljnije za mršavost. Ali grejp nije za svakoga; poznato je da fitonutrijenti u grejpu utječu na doziranje lijekova, pa ako uzimate lijekove, svakako se prvo obratite svom liječniku.
Jabuke
Prepune vlakana, vitamina C i antioksidansa, jabuke su izvrstan izvor flavanoida zvanog kvercetin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva i može pojačati imunološki sustav. Dodani bonus, quercetin može biti posebno koristan kod osoba sa sezonskim alergijama.
Još je jedna prednost jabuka da ih je tako lako ponijeti u hodu, što ih čini idealnim izborom za one koji ujutro često žure. Vlakna pomažu da nas dulje drži sitima, što je definitivno nešto što želimo da naš doručak sadrži kako bismo spriječili bezumno grickanje ujutro.
Jabuke se dobro slažu s mnogim namirnicama za doručak, od zobenih pahuljica do maslaca od orašastih plodova do jogurta. Zdjela zobenih pahuljica prelivena pirjanim jabukama ili jabuku uz krišku tosta prelivena maslacem od kikirikija bi mogle biti idealne varijante za doručak.
Maline
Sićušne, a pršte okusom, maline su jednostavan dodatak toliko različitih vrsta doručaka, od smoothija, zobenih pahuljica do jogurta ili čak prepečenog tosta s maslacem. Malina je mala snaga različitih fitonutrijenata, a budući da voće jedemo cijelo (koža i sjemenke), antioksidanti i protuupalne hranjive tvari lako se dobivaju. Kao i većina voća i maline su izvrstan izvor vitamina C i vlakana. Porcija maline u jednoj šalici sadrži oko osam grama vlakana i 64 kalorije, piše Byrdie.