Foto: iStock
Prepoznat je kao japanska kuhinja, ali zapravo potječe iz Kine
povezane vijesti
Sushi je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela diljem svijeta, pa i kod nas. Ali, znate li sve o ovoj ezgotičnoj hrani? Većina ljudi smatra da je riječ samo o sirovoj ribi u ruži, ali sushi je većinom kuhana riža kombinirana sa posebnim slatkim i kiselim umakom pripremljenim isključivo za ovu svrhu.
U nastavku tri manje poznate činjenice o sushiju
Nije iz Japana
Prepoznat je kao japanska kuhinja, ali sushi zapravo potječe iz Kine i u Japan je stigao tek u 8. stoljeću. Priprema sushija bila je način da se sačuva riba u vremenima kada nije bilo hladnjaka, što je otkrio danski biofizičar Ole Mouritsen.
Wasabi često nije pravi wasabi
Malo tko ne zna za popularni zeleni umak poslužen uz sushi čiji okus nije za svakoga. Fora je u tome što wasabi u europskim restoranima često nije onaj originalni već zamjena od hrena obojanog u zeleno. Razlog tome je skupoća pravog wasabija koji stiže iz vrlo rijetkog korijena.
Đumbir
Uz wasabi se često posluži i đumbir koji ne zadovoljava svačija nepca. Razlog tome je njegov intenzivni miris, a ako se pitate zašto uopće dolazi na tanjuru… njegova je misija pročistiti okusne pupoljke između dviju vrsta sushi obroka.