Gurmanske oaze

15 posebnih restorana svijeta koji u fokusu imaju češnjak, tartufe, čokoladu…

Lucija Sučić

Na svijetu postoji čitav spektar restorana, a u onim specijaliziranim u središtu pozornosti je jedno jelo ili pak jedna namirnica oko koje se vrti čitavo njihovo postojanje

Na svijetu postoji čitav spektar restorana, a svi imaju isti cilj: gostima pružiti iskustvo nakon kojeg će se iznova i iznova vraćati, ostavljajući njihove okusne pupoljke u željnom iščekivanju do idućeg puta kada će imati priliku okusiti taj gurmanski raj.


E sad, pristupi su svakog od restorana drugačiji. Neki na meniju nude kako se kaže – sve, a meni im nalikuje na katalog.


Drugi pak, oni specijalizirani, u fokusu imaju jedno jelo ili pak namirnicu oko koje se vrti čitavo njihovo postojanje. Ne, ne govorimo o pizzerijama (iako prema njima imamo apsolutno poštovanje), već o restoranima za koje vrlo vjerojatno i niste čuli


1. The Stinking Rose


Počinjemo jako s restoranom koji bi, da nam je bliže, vjerojatno bio dupkom pun obožavateljima svega vezanog uz – češnjak.


The Stinking Rose nalazi se u San Franciscu, a čitava svrha njegovog postojanja je uzdignuti češnjak u status zvijezde na tanjuru. Sami za sebe kažu da »poslužuju hranu uz češnjak«, a kod njih se može probati čak 50 jela s – pogađate, češnjakom.


Između ostalog, tu su dagnje, salate, pa čak i sladoled od češnjaka, a kruna menija je i piletina od 40 češnjaka! Na godišnjoj bazi The Stinking Rose troši oko 50 tona češnjaka. Što reći, vjerojatno ga ne mjere okom, već srcem!



Foto: Instagram/thestinkingrosesf

2. Maison de la Truffle


Istrijani nisu jedini koji obožavaju tartufe. Restoran koji ovu skromnu, a tako neodoljivu gljivu slavi još od 1931. u Parizu je Maison de la Truffle. Još onda ga je otvorio jedan pariški draguljar, a do dan danas destinacija je za sve one koji uživaju u bogatom okusu tartufa.


U ponudi su jela kao što su goveđi carpaccio s ljetnim namazom od tartufa, ravioli s tartufima te rižoto od jastoga s tartufima, a da gljiva slučajno ne bi prifalilo ima ih i u desertu. Tako želju za slatkim možete utažiti tortom od sira s okusom tartufa.



Foto: Instagrammaisondelatruffe

3. The Meatball Shop


Naša gourmet tura ponovno ide preko bare, ovoga puta na istočnu obalu SAD-a, u New York. Ondje ćete, ako volite mesne okruglice više nego vode popiti, doista biti jedan jako sretan čovjek. Zbog The Meatball Shopa, dakako.


Radi se o restoranu koji su još 2010. otvorila dva prijatelja, a koji je među Njujorčanima odmah postao hit. U ponudi postoje različite varijacije i vrste mesnih okruglica, pa čak i one vegetarijanske (znamo da se tu gubi poanta mesnih okruglica, ali nismo mi pisali pravila…).



Foto: Instagram/meatballers

4. The PB&Jelly Deli


Ostajemo još malo u Americi, ali selimo fokus na zapadnu obalu, u Saint Petersburg. Tamo postoji restoran, ali onaj na kotačima, koji radi doista interesantne sendviče, sve mahom s maslacem od kikirikija i džemom (kombinacija za koju smo mi čini se preeuropske palete okusa za shvatiti).


Nego, sendviči. Nisu to oni tipični kakve vidimo u serijama i filmovima, već su to oni digli na posve drugu razinu. Maslac od kikirikija s curryjem, džem od slatke paprike, sve to s bosiljkom i ljutim umakom! Zvuči čudno, ali uvjeravaju da je okus bombastičan. Još jedan razlog zašto su itekako vrijedni spominjanja je i humanitarni karakter ovog pokretnog restorana, a to je da njeguju ideju ljubavi prema zajednici, susjedstvu i drugim ljudima na veoma poseban način. Tako za svaki prodani sendvič jedan daruju nekome kome je potreban i tako čine dobru stvar za svoj od milja zvan St. Pete!



Foto: Instagram/pbjellydeli

5. Konnopke’s Imbiss


Nešto (uvjetno rečeno) bliže nama, u Berlinu, može se pronaći restoran Konnopke’s Imbiss za koji kruže priče da poslužuje najbolji currywurst u gradu!


Inače, radi se o jelu od parene, pržene kobasice, obično svinjetine, narezane na komade veličine zalogaja i začinjene curry kečapom. To je jelo koje je u Njemačkoj postalo iznimno popularno nakon Drugog svjetskog rata i uživa u svom statusu i dan danas, čemu u prilog idu i redovi ljudi koji čekaju ispred prozorčića Konnopke’s Imbissa ne bi li uživali u slasnoj kobasi!



Foto: Facebook/Konnopke’s Imbiss

6. Rabot


Ako otvorite Google karte, pronađete Venezuelu i malo se uposlite zoomiranjem, negdje u smjeru sjeveroistoka vidjet ćete malu točkicu. Ne, nije vam to mrlja na zaslonu, već je to mali otok koji ime dijeli s autoricom ovih redaka.


Saint Lucia, osim što nosi lijepo ime (napiše ona potpuno nepristrano), ima još ljepši hotel. Pazite sad – Hotel Chocolat. U sklopu njega nalazi se restoran Rabot koji na svom meniju nudi jela spravljena od kakaovca uzgojenog na njihovom imanju! Opcije uključuju cannellone od kakaovca punjene povrćem i pireom od pečene bundeve, te »klasike« poput ribe obložene kakaovcem i tempure od piva. Je li potrebno uopće opjevavati deserte?



Foto: Instagram/hotelchocolatsaintlucia

7. The Cheese Bar


Netko ima poseban »želudac« za slatko, a netko pak ne može život zamisliti bez sira. Za ove potonje, mjesto gdje ćete se osjećati kao kod kuće je nešto više od 1.500 kilometara od nas, a ime mu je The Cheese Bar.


Ovaj londonski restoran sir uzdiže od sporedne uloge do glavne zvijezde tanjura. Svježa burrata, fondue od četiri vrste sira, ili pak charcuterie pladanj samo za vas? Nećemo lagati, nisu to lake odluke.



Foto: Instagram/thecheesebarldn

8. Ichiran


Jelovnik ovog restorana fokusiran je samo na jednu stvar – tonkotsu ramen. U sklopu Ichirana djeluje tim od preko 40 majstora koji danonoćno istražuje sve što se proučiti o ovom ramenu da, sve kako bi svaki puta isporučili zdjelicu ramena vrhunske kvalitete. Nude ramen dostupan u raznim vrstama kao što su shoyu, slani i miso ramen, te pozamašan izbor temeljaca za juhe, od piletine do morskih plodova.


Također izrađuju i svoj posebni pikantni crveni umak koji izrađuju miješanjem 30 različitih vrsta začina koji toj maloj slasnoj zdjelici daruje bogat i kompleksan okus.



Foto: Instagram/ichiran_jp

9. Babu Shahi Bawarchi


U dalekoj nam Indiji, u jednom dijelu Delhija nalazi se mali restoran koji na dnevnoj bazi pohode svi željni jednog od najboljih biryanija ikad. To vam je vrsta hrane za dušu, a spravlja se od riže, mesa i začina.


Sad, ne očekujte neko fensi-šmensi mjesto; to je minijaturna koliba s nekoliko barskih stolica, s vrlo ograničenim jelovnikom, a da ugrabite svoju zdjelicu vrlo vjerojatno biste se morali probijati kroz gomilu ljudi! Štoviše, neki ovo mjesto neće niti zvati restoranom, već institucijom.



Foto: Instagram

10. Honest Chocolate


Ako postoji raj za slatkoljupce, mislimo da smo ga pronašli… Ime mu je Honest Chocolate, a nalazi se u Cape Townu u Južnoj Africi. Radi se o kafiću kojemu se postojanje (kao i mnogima u životu, realno) vrti oko čokolade, a na njihovom bogatom meniju mogu se pronaći slastice poput vruće čokolade, torti, kolača, keksa, pralina, čokolada, kroasana


Ako vam samo na pogled čokolade zazubice zaigraju, upozoravamo vas da je opasno samo ih guglati!



Foto: Instagram/honestchocolate

11. Mister Lasagna


Čovjek bi pomislio da se Mister Lasagna nalazi logično u Italiji, ali pogriješili biste, jer je adresa ovog restorana u Londonu. Dok se na njihovom meniju mogu pronaći i dodatne stvari, glavne zvijezde su lazanje, i to njih preko 19 vrsta!


Možete birati između tradicionalnih lazanja kakvima niti Garfield ne bi odolio, pa onih povrtnih, lazanja sa sirom, bez glutena ili pak gourmet opcija. Ako se nađete u poziciji da se ne možete odlučiti samo za jednu, nude opciju trio od bilo koje tri lazanje po izboru!



Foto: Instagram/misterlasagna

12. The Avocado Show


Ovo je vrlo vjerojatno jedan od vizualno najljepših restorana na našem popisu – dušu dao za Instagram! Nastao je u Amsterdamu, a ima pregršt slatkih lokacija diljem Europe, dok svaka stavka na jelovniku barem na neki način uključuje avokado.


Ondje možete guštati u šarenim salatama, poke zdjelama, hamburgerima, desertima i dakako – avokado tostu. Jelo koje ih je posebice proslavilo i koji mnogi ne preskaču isprobati kada ih put dovede ovdje jest pomfrit od avokada posluženi uz majonezu od tartufa.



Foto: Instagram/theavocadoshow

13. Les 4 jeudis


Ovaj u potpunosti veganski i gluten free restoran smješten je u Belgiji, a njegova je posebnost ta da na meniju ima samo jedno jelo, i to »jelo dana« koje se svakodnevno mijenja. Jedino u što možete biti sigurni je da ćete dobiti veganski obrok spravljen od organskih i ekološki uzgojenih namirnica, a što će se točno naći na tanjuru…


E, u tome leži ljepota! Isto tako imaju i dječje jelo dana te desert dana, a ako vas jako zanima što se nudi, možete to doznati na licu mjesta ili na njihovim društvenim mrežama. Primjera radi, to mogu biti okruglice od leće s kvinojom, ciklom i kremom od rajčice te tofu s misom, paprikom i proklijalom rižom.



Foto: Instagram/les4jeudis

14. The Joel Palmer House Restaurant


Ako toliko volite gljive da biste ih najradije jeli i u desertu, tada put pod noge u Dayton u Oregon, točnije, u Joel Palmer House Restaurant, gdje skoro svaka stvar na meniju sadrži njihovo veličanstvo – gljive. Radi se o luksuznom restoranu gdje možete kušati majstorski spremljena jela, a za gurmane tu je i Mushroom Madness Tasting meni.



Foto: Instagram/joelpalmerhouse

15. Le Relais De L’Entrecôte


Pariz se može pohvaliti i ovim mjestom, koje od 1959. na meniju ima (bez da brojimo deserte) samo jednu stvar, a to je odrezak. Bez puno kompliciranja, kada napokon uspijete ondje dobiti stol, jedino što morate naglasiti je kako volite odrezak, a na tanjuru će vas dočekati provjerena formula: zelena salata s orasima, mekano goveđe meso i tajni umak, popraćen ukusnim domaćim krumpirićima.



Foto: Instagram/relaisdelentrecote

A u Hrvatskoj?

Ovakvih vrsta restorana nema puno u nas, no na pamet nam je pala zadarska Slatka tajna, simpatično mjesto koje na meniju ima više od (uopće ne pretjerujemo) stotinu vrsta palačinki. Slane, slatke, pohane… Kakva god kombinacija vam padne na pamet, gotovo sigurno ćete ju naći na meniju. Želimo sreću s odlukom, a još veću u pokušaju da pojedete cijelu činku!