Blagotvorne

10 senzacionalnih učinaka kruške. Ako ju konzumirate svakodnevno

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ne znaju svi višestruke dobrobiti krušaka za zdravlje i doista se prečesto pogrešno omalovažavaju

Cijenjene zbog svoje slatkoće i sočnosti, kruške su koncentrat vitamina, minerala i vlakana.


Naime, osim što su vrlo probavljive, kruške su bogate vodom te imaju izvrsno diuretičko, osvježavajuće i laksativno djelovanje.


Nadalje, zahvaljujući velikoj prisutnosti kalcija smanjuju rizik od osteoporoze, a zahvaljujući boru koji sadrže izvrsne su za zdravlje mozga, poboljšavaju brzinu refleksa i pamćenje.


No, koja su konkretno svojstva krušaka? Pogledajmo zajedno kojih je 10 glavnih blagotvornih učinaka njihovog svakodnevnog konzumiranja:


1. Smanjuju rizik od moždanog udara


S tim u vezi, nizozemsko istraživanje bi otkrilo da su ljudi koji su konzumirali više bijelog voća i povrća (jabuke i kruške) imali 52% manju incidenciju moždanog udara, u usporedbi s onima koji su ih najmanje konzumirali.


Nadalje, otkrili bi kako je svakih 25 grama povećane konzumacije bijelog voća i povrća povezano s 9% nižim rizikom od moždanog udara.


2. Promiču zdravlje crijeva


Ako imate “slab” želudac i teško obavljate nuždu, konzumacija krušaka mogla bi vam pomoći.


Zapravo, porcija krušaka sadrži oko 5 grama vlakana, što predstavlja 20% preporučene dnevne količine.


3. Mogu se boriti protiv divertikuloze


Divertikulitis je karakteriziran upalom ili infekcijom u izbočenim vrećicama koje se nalaze u sluznici debelog crijeva.


Konzumiranje dovoljno vlakana može smanjiti učestalost izbijanja divertikuloze, apsorbiranjem vode u debelom crijevu i poticanjem pražnjenja crijeva.


Iz tog razloga čak i redovito konzumiranje krušaka može pomoći u borbi protiv divertikuloze.


4. Potiču mršavljenje


Namirnice bogate dijetalnim vlaknima potiču mršavljenje zahvaljujući niskom sadržaju kalorija i činjenici da dugotrajno stvaraju osjećaj sitosti.


Zbog toga je povećanje unosa vlakana povezano s većim gubitkom težine, osobito kod pretilih osoba.


5. Bore se protiv kardiovaskularnih bolesti


Povećani unos vlakana povezan je s nižim razinama kolesterola.


Nekoliko istraživanja bi otkrilo da čak i 10 grama dnevno u unosu vlakana, može smanjiti lipoprotein niske gustoće (LDL ili “loš” kolesterol) i ukupni kolesterol.


Osim toga, vlakna također igraju ulogu u regulaciji imunološkog sustava i smanjenju upale, čime se bore protiv kardiovaskularnih bolesti.


6. Smanjuju rizik od razvoja dijabetesa


Konzumacija puno vlakana također je povezana sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa.


To je zato što tijelo ne razgrađuje vlakna i nemaju utjecaja na razinu glukoze u krvi.


Stoga redovita konzumacija krušaka može pomoći u održavanju šećera u krvi, a istovremeno su ukusno i hranjivo voće.


7. Sprječavaju anemiju i njezine simptome


Između ostalog, kruške su bogate bakrom koji olakšava i poboljšava apsorpciju minerala u organizam te željezom koje je vrlo važno za sintezu crvenih krvnih zrnaca.


Zbog toga su kruške dobar dodatak prehrani bolesnika s anemijom, sprječavajući umor, slabost mišića i kognitivni poremećaj.


8. Mogu spriječiti urođene mane


Kruške su također bogate folatom, a folna kiselina je pozitivno povezana sa smanjenjem oštećenja neuralne cijevi kod dojenčadi, zbog čega se od trudnica često traži da povećaju unos folata.


Stoga, osobito ako ste trudni, uključite kruške u svoju prehranu kako biste zaštitili zdravlje svoje bebe.


9. Održavaju zdravlje kostiju


Kruške također sadrže magnezij, mangan, fosfor, kalcij i bakar, minerale za koje se pokazalo da pomažu u smanjenju gubitka minerala u kostima.


Zauzvrat, mogu spriječiti osteoporozu, prijelome i opću slabost tijela zbog nedostatka potpore kostiju.


10. Smanjuju znakove starenja


Konačno, kruške su bogate vitaminom A i njegovim antioksidativnim komponentama luteinom i zeaksantinom.


Ovaj se vitamin bori protiv oštećenja slobodnih radikala i sudjeluje u nizu enzimskih reakcija za smanjenje znakova starenja kože, poput bora i mrlja.


Osim toga, također može smanjiti gubitak kose, gubitak vida i pojavu katarakte.