
Foto: Pexels
U nastavku smo izdvojili prostorije odnosno dijelove smještaja koji se najčešće uprljaju
povezane vijesti
Iako većina iznajmljivača koristi usluge profesionalnih agencija za čišćenje smještaja nakon izlaska gostiju, postoji nekoliko trikova kojima ćete si olakšati ovaj posao ako ga radite sami.
U nastavku smo izdvojili prostorije odnosno dijelove smještaja koji se najčešće uprljaju do mjere da je trik za brzinsko čišćenje, itekako potreban!
Pećnica
Turisti u vašem smještaju većinom će jesti vani, istražujući lokalnu gastro scenu, ali uvijek postoji mogućnost da će koji put i upaliti pećnicu. Za njezinu savršenu blistavost nakon njihova odlaska, pobrinut će se svestrani savjetnik – limun.
Uz svoju prirodnu kiselost i antibakterijski učinak, limuni su pravo oružje za sve i nijedna kuhinja ne bi trebala biti bez njih. Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Uzmite jedan ili dva limuna i narežite ih na tanke ploške.
Malu posudu ili dublji lim za pečenje napunite s oko 150 ml vode i dodajte kriške limuna. Potom stavite vodu s limunom u vruću pećnicu oko sat vremena.
Kombinacija vruće pare i limunske kiseline uzrokuje otapanje prljavštine iz pećnice.
Sada možete jednostavno očistiti pećnicu spužvom ili vlažnom krpom. I sve to bez gnjavaže oko ribanja ili skupih kemijskih proizvoda za čišćenje!
Foto: Pexels
Spužvice za pranje suđa
Spužvice za pranje suđa među najkorištenijim su detaljima u kuhinji. I dok se neki kunu u njihovu pranje namakanjem u vrućoj vodi, prokuhavanjem i korištenjem različitih kemikalija, mi ćemo otići u suprotnom smjeru i uopće vam nećemo savjetovati kako ih oprati.
Savjetovat ćemo vam da ih bacite po odlasku gostiju!
Stručnjaci za čišćenje savjetuju da bi se spužvice trebale mijenjati svakih tjedan dana, a vi ih slobodno promijenite tijekom smjene gostiju, bilo da su u vašem smještaju tijekom vikenda ili ostaju čitav tjedan.
Ovo bi moglo zvučati pretjerano, ali spužvice su porozne i zadržavaju komadiće hrane i vlagu. Što dulje koristite spužvicu, to se više bakterija može nakupiti, zbog čega je važno stalno mijenjati spužvice.
Foto: Pexels
Čišćenje kožne sofe
Ako ste vašem smještaju dali posebnu dozu elegancije i luksuza, onda ste se vjerojatno odlučili i za kožnu sofu. Kao i sav namještaj, svakodnevna uporaba udobne sofe može dovesti do normalnog trošenja (i mrlja).
Dobra vijest je da je koža nevjerojatno izdržljiva i zapravo traje zauvijek. Naravno, s vremena na vrijeme je kožnoj sofi važno priuštiti dubinsko čišćenje i to jedan do dva puta godišnje, ovisno o boji i broju mrlja.
Čišćenje kože svijetle boje trebalo bi prakticirati svakih šest mjeseci, a kože tamne boje jednom godišnje.
Za redovito čišćenje koje će biti efikasno, započnite usisavanjem da biste se riješili svih mrvica. Ako se jastuci mogu ukloniti, uklonite ih da biste usisali donje strane. Usisajte rubove jastuka i okvire, a potom našpricajte sredstvo za čišćenje kože na krpu.
Sredstva za čišćenje kože mogu pomoći u razbijanju prljavštine i mrlja kako bi vaša sofa izgledala nova. Neki proizvodi su 2-u-1 i sadrže i sredstvo za čišćenje i regenerator.
Raspršite sredstvo za čišćenje na krpu, a ne izravno na namještaj. To sprječava da ostavlja tragove prskanja. Počevši od vrha, lagano brišite krpom, pazeći da očistite rubove, kutove i pukotine. Čistite od vrha prema dolje da biste izbjegli neravne mrlje.
Foto: Pexels
Očistite boce i vaze
Ah, ta prašina! Vjerujemo da ste u apartmanima ukrasili interijere barem jednom lijepom bocom ili vazom svježeg cvijeća koja će razveseliti goste po dolasku. Ali, naravno da će prašina prvo “uskočiti” baš u njih!
Uske boce ili vaze često je teško čistiti zbog oblika, a četke i krpe često zapinju ili ne mogu dosegnuti sve dijelove šireg dna boce ili vaze. Ali riža tu može pomoći! Jednostavno stavite nekoliko žlica nekuhane riže i toplu vodu s deterdžentom u bocu.
Čvrsto zatvorite bocu i snažno je protresite. Zrnca riže tada se ponašaju poput male četke za ribanje i uklanjaju naslage i prljavštinu bez napora – pogotovo ako pustite da se boca prethodno natopi.
Na kraju, sve što trebate učiniti je isprati bocu ili vazu i ostaviti da se osuši.
Foto: Pexels