Desetogodišnja tradicija na ulazu u dvorište obitelji Devčić

Gnijezdo s 10 mladih sjenica u poštanskom sandučiću u Novom Vinodolskom

Franjo Deranja



NOVI VINODOLSKI -  Rijetkost i zanimljivost: u poštanskom sandučiću na ulazu u dvorište obiteljske kuće Devčić, u Novom Vinodolskom, na adresi Podosap 3A, i ovog su proljeća svili gnijezdo ptičji roditelji, da bi se izleglo jato s ukupno deset malih sjenica!Jelena i Želimir Devčić roditelji su Lucije (6) i Domagoja (10) koje je ova ptičja idila i ove godine iznimno razveselila.


Tata i mama ovih sjenica svakodnevno im neprestano donose hranu, a sada je pomalo već došlo i vrijeme da su „mići tići“ već poprilično opernatili i svako toliko izlijeću iz gnijezda u – poštanskom sandučiću. Uskoro će i odletjeti iz dvorišta i sandučića za pisma obitelji Devčić, ali vjerojatno opet samo za ovu godinu.- Morali smo napisati velikim slovima na sandučić upozorenje poštaru da pisma odlaže na drugo mjesto a ne da ih nastoji – kako se to već znalo dogoditi s novim dostavljačima u gradu – nasilu ugurati. Poštanski sandučić, očito, određeno vrijeme u godini služi u sasvim druge svrhe: za gniježđenje ptičica!


I još jedna zanimljivost: sve se ovo počelo događati još za života Drage Devčića, Želimirovog oca, koji je nekad i do mirovine radio u ondašnjoj Pošti Novi Vinodolski – tada, prije digitalizacije telefonije, u vrlo traženom zanimanju – kao ptt-monter! Drago je umro prije mjesec dana, a ptice sjenice došle su i ove godine, nekako upravo tih dana, u svoje gnijezdo u poštanskom sandučiću!