Nove opcije

Preslagivanje vlasti: Politički kuloari pričaju o dva scenarija koji Karamarka mogu učiniti premijerom

Dražen Ciglenečki

HDZ se zasad nije očitovao o Bandićevim planovima, ali izvori bliski predsjedniku stranke poručuju da će »HDZ podržavati Vladu dok god je ona na reformskom putu«. Međutim, iz neslužbenih razgovora s ljudima iz HDZ-a može se zaključiti da se oni sve ozbiljnije bave kalkulacijama



ZAGREB  Nabujalo nezadovoljstvo premijerom Tihomirom Oreškovićem i Mostom, tjeraju HDZ na razmišljanje o kombinacijama za drukčiju parlamentarnu većinu. To ih je spojilo sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji također zadnjih tjedana, zbog nefunkcioniranja Oreškovićeve vlade, javno govori o preslagivanju političkih snaga u Saboru. U tom je smislu Bandić jučer bio najizravniji dosad. Gostujući na televiziji N1, tvrdio je da će vrlo skoro udvostručiti broj zastupnika u Klubu svoje stranke i da će se paralelno s time dogovoriti novi raspored paralamentrane većine. 


– Vlada eksperimentira, nema rezultata i treba napraviti pomak. Treba im dati šansu, a onda napraviti preslagivanje unutar koalicije, budite sigurni da ćemo imati dovoljno ruku, zaprijetio je Bandić, u čijem Klubu su trenutačno četiri zastupnika.


Dva scenarija


Napomenuo je da je o tome razgovarao s predsjednikom HDZ-a i prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, ali i sa svima »koji mogu demonstrirati da žele raditi«.




HDZ se zasad nije očitovao o Bandićevim planovima, ali izvori bliski predsjedniku stranke poručuju da će »HDZ podržavati Vladu dok god je ona na reformskom putu«. Međutim, iz neslužbenih razgovora s ljudima iz HDZ-a može se zaključiti da se oni sve ozbiljnije bave kalkulacijama tko bi sve mogao ući u novu parlamentarnu većinu, kako bi se istisnulo Oreškovića i Most.


Trenutačno su u HDZ-ovim kuloarima u optjecaju dva scenarija. Prema jednom, većina bi se »skrojila« iz sadašnje, uz gotovo potpuni nestanak Mosta i dodatnu pomoć zastupnika nacionalnih manjina. Formula je sljedeća: 60 zastupnika Domoljubne kolicije, Bandićev klub koji bi narastao na devet članova uz prelazak trojice mostovaca i još dva manjinca, dok bi većina preostalih zastupnika stranke Bože Petrova podržala novu saborsku većinu s Karamarkom kao premijerom. Trojica spomenutih mostovaca su Juro Martinović, Ivan Lovrinović i Ivica Mišić. Drugi scenarij je zamjena Petrovu lojalnih mostovaca HNS-om, uz uvjet da Bandić doista poveća Klub na devet zastupnika.


Međutim, obje su varijante na vrlo tankim temeljima


– Iskreno, ne vjerujem da će biti nekakvog preslagivanja. Zastupnici nisu konji da ih se kupuje i prodaje na stočnoj pijaci. Ali, kad bi se to i realiziralo, moram reći da troje zastupnika HSLS-a neće sudjelovati ni u kakvoj koliciji u kojoj bi Bandić imao važnu ulogu. Dakle, opet bi im nedostajalo troje ljudi, rekao nam je jučer predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.


Ali, činjenica je da sadašnje Vlade ne bi niti bilo bez potpisa dvoje Bandićevih zastupnika, jer Domoljubna kolicija i Most nisu sami imali većinu. Kosor, međutim, više ne razmišlja na taj način.


– Sada Domoljubna koalicija, s Gordanom Rusak koja je pristupila HSLS-ovom klubu, broji 60 zastupnika, Most ih ima 15 i s Mirkom Raškovićem to je većina. Milan Bandić nam uopće ne treba za većinu, uvjeren je Kosor.


HNS neće u Vladu


U Mostu, pak, ističu da znaju da je Bandić u kontaktu s Lovrinovićem, Martinovićem i Mišićem, ali procjenjuju da će, ako oni i postignu dogovor sa zagrebačkim gradonačelnikom, ostali zastupnici čvrsto ostati uz Most i Vladu.


Kad je riječ o projektu ulaska HNS-a u redove parlamentarne većine, takvu mogućnost predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak rezolutno negira.


– Ne znam koliko puta moramo ponoviti da ne ulazimo u Vladu. Evo još jednom: HNS ne ulazi u Vladu, kazao nam je Vrdoljak. Na pitanje je li moguće da HNS podrži manjinsku Vladu Domoljubne kolicije, Vrdoljak odgovora da ni to ne dolazi u obzir jer »ako Vlada ne funkcionira, najbolje je i jedino rješenje raspisivanje novih izbora«.


No, eventualno priključenje HNS-a parlamentarnoj većini, bilo u jednom ili u drugom obliku, također bi proizvelo probleme u Domoljubnoj koaliciji.


– Mi ni s kim još nismo razgovarali o mogućem preslagivanju. Ali, suradnja s HNS-om, strankom koju je vodila Vesna Pusić, a danas Vrdoljak, koji je kao ministar gospodarstva nanio Hrvatskoj ogromnu štetu, za HSP AS nije prihvatljiva. Mi s njima nećemo, pa makar nas zbog toga isključili iz Domoljubne kolicije, rekao nam je glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić.


Različite scenarije sastavljanja Vlade u kojoj ne bi bilo Mosta ili bi njegov utjecaj bio slab, dio naših sugovornika iz Mosta doživljava kao pritiske da ta stranka prestane čvrsto zagovarati svoje stavove ali i premijera Oreškovića i da pristane na promjenu na čelu Vlade.  Najave preslagivanja saborske većine, ali i najave rekonstrukcije Vlade o kojima sve češće govore i HDZ-ovi dužnosnici, za Petrova su »čisti pokušaji destabilizacije Vlade i to u trenutku kada Vlada treba iznijeti akcijski plan reformi«.


– Kome ne odgovara red i normalni pravosudni aparat i to se sve događa baš u trenutku kada se želi uvesti red i žele napraviti promjene? Mislim da se ovdje mnogo toga vrti i oko Ine, zbog samih događaja prošlog tjedna mislim da je jasno kojim interesnim grupacijama ne odgovara red i normalni aparat. Mi nismo kočničari, ali ćemo definitivno zakočiti bilo kakvu rasprodaju nacionalnih interesa zato što ne želimo napraviti izdaju Republike Hrvatske, poručio je Petrov. Potpredsjednik Vlade izjavu je dao pred Banskim dvorima i pri tome je izgledao prilično uznemiren. Tako je nervozan Božo Petrov zvučao jedino u vrijeme kad je javnosti objavio da napušta dogovor s koalicijom Hrvatska raste. 


– Čestitam svima onima koji imaju želuca ići u preslagivanje vlasti s ljudima koji su zbog sumnji na kriminalna djela završili već nekoliko puta u pritvoru, kazao je Petrov aludirajući očito na Bandića.


Interesne skupine


Na primjedbu da su svi ti koje spominje dio parlamentarne većine, te zna li onda možda o kojim je interesnim skupinama riječ, Petrov je odgovorio »da zna da postoje interesne grupacije koje se  nalaze iza političkog sustava i koje žele sačuvati stanje koje vlada zadnjih 20 godina«.


– Stvari koje su se pokušale napraviti ili će se pokušati napraviti s Mostom i sa Inom, neće se dogoditi. Mi ćemo gurati promjene, a zanima me tko će zakočiti promjene, tko će biti glavni i odgovoran, poručio je Petrov. Upozorio je da se ekonomski stručnjaci slažu da će u slučaju preslagivanja vlasti,  ili kakve destabilizacije vlasti, kreditni rejting Hrvatske pasti.


– Pa ćemo onda završiti u scenariju Grčke što je jasno rečeno već nekoliko puta, tko će preuzeti odgovornost za to? Kome je u interesu više njegov osobni interes nego  nacionalni interes, više je Petrov postavljao pitanja, nego što je nudio odgovore u jučerašnjoj izjavi.  Nije bio spreman odgovoriti na dodatna pitanja, pa tako ni na ono hoće li ostati bez troje zastupnika, te hoće li ga činjenica  da mu partneri »kradu« zastupnike, natjerati da napusti dogovor s Domoljubnom koalicijom kako je to učinio s koalicijom Hrvatska raste.