Disciplina

Kazne za kandidate koji neće govoriti istinu? HDZ uvodi stroga pravila, iako nije jasno kako ih “mjeriti”

Dražen Ciglenečki

Foto Zarko Basic / PIXSELL

Foto Zarko Basic / PIXSELL

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač objavio je da Plenkovićeva politika vodi koaliciji sa SDP-om. »To što je Kovač napisao nije istina, a Andrej Plenković će se u kampanji služiti samo istinom«, rekao je jučer potpredsjednik Vlade Davor Božinović



Kandidati na izborima u HDZ-u morat će u kampanji govoriti – istinu. Propisuju to Pravila izborne promidžbe, koja je u četvrtak navečer usvojilo Predsjedništvo HDZ-a. »Predstavljanje i nastupanje kandidata u javnosti ili stanačkim skupovima mora biti utemeljeno na istinitosti, argumentiranosti i odgovornosti za izrečeno«, navodi se u članku 16. ovih Pravila.


Iz tog dokumenta, međutim, nije jasno tko će i kako procjenjivati jesu li, primjerice, kritike Mire Kovača, kandidata za predsjednika stranke, što ih iznosi o Andreju Plenkoviću utemeljene na istini. U novom broju Hrvatskog tjednika, objavljen je Kovačev tekst u kojem on tvrdi da Plenkovićeva politika neminovno vodi HDZ u koaliciju sa SDP-om, u kojoj bi ta stranka bila slabiji partner. Kovač očito misli da je to istina, dok se Plenković s tim ne slaže.


– To što je Kovač napisao nije istina, a Andrej Plenković će se u kampanji služiti samo istinom. Mislim da je bit etičkih pravila ukazati na to da ovi izbori nisu borba različitih političkih opcija. Kandidati, naravno, mogu sučeljavati mišljenja, ali stranka mora iz izbornog procesa izaći jača, spremna za pobjedu na parlamentarnim izborima. Zato se u tom dokumentu naglašavaju međusobno uvažavanje, snošljivost u komunikaciji i kultura dijaloga, rekao nam je potpredsjednik Vlade Davor Božinović, koji je jučer imenovan za glasnogovornika Plenkovićeve kampanje.


Biografija Zdravke Bušić




– Ne znam kako će se mjeriti istina, komentirao je, pak, Davor Stier, koji se namjerava kandidirati za potpredsjednika HDZ-a.


No, Pravila preciziraju da su kandidati koji ih se neće pridržavati, znači i odredbe o istini, »podložni stegovnoj odgovornosti u skladu sa Statutom HDZ-a«. Za neke izjave pojedinih kandidata za najviše dužnosti u HDZ-u vrlo je lako ustanoviti da su prilično udaljene od istine. Vrijedi to za, recimo, istup Zdravke Bušić, koja je jučer promovirana u kandidatkinju za potpredsjednicu stranke, u okviru Plenkovićevog tima. Nakon sastanka Plenkovićevog izbornog stožera, kojem je na čelu Damir Krstičević, novinari su Zdravku Bušić pitali je li ona dovoljno prepoznatljiva u HDZ-u, a ona im je odgovorila da je u stranci od 1989. Ali, zatajila je da je, kao saborska zastupnica, 2002. napustila HDZ i pridružila se Hrvatskom bloku, koji je osnovao Ivić Pašalić. U HDZ se Zdravka Bušić vratila 2012., nakon što je za predsjednika izabran Tomislav Karamarko. Dakle, u njezinom stranačkom stažu postoji diskontinuitet od punih deset godina. Ipak, ona je jučer drukčije govorila o sebi.


– Definitivno predstavljam kontinuitet u HDZ-u, mirnoću, kolegijalnost i inkluzivnost, kazala je Zdravka Bušić.


I nju je Plenković odabrao kako bi se prilagodio svjetonazoru članstva HDZ-a, koje je većinom neosporno desno orijentirano. Zdravka Bušić je sestra pokojnog Zvonka Bušića, hrvatskog emigranta osuđenog u SAD-u zbog terorizma na tešku zatvorsku kaznu. I sama je bila angažirana u emigrantskim krugovima, a po povratku u Hrvatsku prvu polovinu devedesetih provela je u Uredu predsjednika Franje Tuđmana, kao savjetnica i pročelnica. Potom se preselila u Sabor.


Državotvorni i domoljubni


Kad se politički reaktivirala, Karamarko ju je 2013. stavio na visoko mjesto na HDZ-ovoj izbornoj listi za Europski parlament i Zdravka Bušić osvojila je zastupnički mandat. U ožujku 2016. preuzela je dužnost zamjenice ministra vanjskih poslova Mire Kovača. Ali, eto, ne podržava njega za predsjednika HDZ-a nego Plenkovića, u čijoj je Vladi državna tajnica u MVEP-u.Ostali Plenkovićevi kandidati poznati su od ranije, Tomo Medved natjecat će se za poziciju zamjenika predsjednika, a osim Zdravke Bušić za četvero potpredsjednika kandidiraju se Branko Bačić, Oleg Butković i Ivan Anušić.

– U Plenkovićevom timu je bitno da on jasno oslikava da su Domovinski rat i hrvatski branitelji najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom ću tragu i ja imati veliku ulogu, izjavio je ministar hrvatskih branitelja Medved.


Slično misli predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Bačić.


– Upravo se kroz ovaj tim HDZ želi pozicionirati tamo gdje ga je Tuđman ostavio, kao državotvorna, domoljubna, demokršćanska, narodnjačka stranka, poručio je Bačić.


Plenković će se sa svojom ekipom i programom s kojim izlaze na izbore predstaviti 15. veljače. U ponedjeljak počinje prikupljanje potpisa za kandidature i trajat će do 28. veljače. Svaki će se član moći potpisati za više kandidata, ali potpisi dani jednom kandidatu neće se, zbog vodenog žiga na tiskanom obrascu moći kasnije predati nekom drugom kandidatu.


Svatko sam plaća svoje troškove


S obzirom na to da je Plenković predsjednik HDZ-a, on je, po prirodi stvari, privilegiran u ovim izborima. Plenković je jučer govorio na obljetnici osnivanja stranke u Šibeniku, danas će u Valpovu, dok Kovač nema tu mogućnost. Doduše, Plenković je u četvrtak na sjednici Predsjedništva dao naputak da se poslije 1. ožujka više ne organiziraju ovakve proslave, kako on ne bi i u formalnoj kampanji bio povlašten kandidat. Tijekom te kampanje, određeno je Pravilima, svi kandidati za najviše dužnosti moći će, bez naknade, tri puta po 45 minuta koristiti prostorije u Središnjici HDZ-a. Pod jednakim uvjetima moći će se predstavljati u prostorima HDZ-a na nižim razinama. Sve troškove kampanje kandidati će sami plaćati, a dužni su izbornim povjerenstvima odgovoriti na sva pitanja o financiranju promidžbe. Web stranica i Facebook profil HDZ-a neće prenositi informacije o izbornim kandidatima, ali će i dalje pratiti redovne aktivnosti premijera Plenkovića.