Samo za Novi list

Šuker: Niti je Zdravko Mamić smijenio Kovača, niti će birati novoga izbornika!

Marko Cvijanović

Foto D. LOVROVIĆ

Foto D. LOVROVIĆ

Svjestan sam da će oko izbora Kovačeva nasljednika biti svakakvih priča, ali njega će birati Izvršni odbor. Bez obzira što smo svjedoci teorije da je Kovača smijenio isključivo Zdravko Mamić, jer mu Niko nije bio po guštu. Međutim, da je Zdravkov utjecaj tako snažan, zašto ga nije smijenio odmah poslije Svjetskoga prvenstva u Brazilu ili zašto je uopće dozvolio da postane izbornik? – kaže prvi čovjek HNS-a 



Trebao je to biti ležeran razgovor u cik zore u jeku sezone lova na škampe. U nekoliko navrata odgađan je zbog bure u Vinodolskom kanalu, ali uglavnom zbog oluja i nevera u hrvatskom nogometnom okruženju. Najprije napad huligana na izbornika pa poljudska svastika, onda hapšenje utjecajnih članova hrvatske nogometne Vlade… I ovaj je intervju trebao biti rađen u slavljeničkom ruhu poslije dvaju uzastopnih gostovanja u Azerbajdžanu i Norveškoj i potvrde plasmana na EURO. Ni od toga ništa. Odgode, međutim, više nije bilo. Predsjednik Hrvatskoga nogometnoga saveza, Davor Šuker, u delikatnom je trenutku, neposredno poslije smjene izbornika Nike Kovača i izbora njegova nasljednika, otvoreno govorio o aktualnostima na hrvatskoj nogometnoj sceni. Pitanje broj jedan glasi: Tko je novi izbornik?


– Još se ne zna – kaže Davor Šuker. – Saznat ćete ga u ponedjeljak, 21. rujna. Znate, kad smo postavljali Niku Kovača za izbornika to se dogodilo praktično preko noći, od šest do 11 sati ujutro neposredno poslije onoga nesretnoga poraza od Škotske u Glasgowu. Situacija je ovaj put nešto specifičnija, uzeli smo desetak dana da bi Izvršni odbor HNS-a na čelu samnom donio pravu odluku. Moramo izvući pouke iz slučaja Štimac i slučaja Kovač. Smetaju me izjave nekih ljudi koji sada kažu »znali smo što će se dogoditi Kovaču«, a ja se dobro sjećam da je prilikom Kovačeve izborničke inauguracije postojao jedinstveni konsenzus. I članova Izvršnoga odbora HNS-a, i hrvatske javnosti. Cijela nacija je bila uz njega. Jednako tako bih volio da svi stanemo i uz novoga izbornika. Sedma sila, treneri, bivši izbornici, javnost… Svi od reda. Zbog Europskog prvenstva u Francuskoj.


Čačić i Gračan 


Evidentno je da su u prvi plan s najvećim izgledima istureni trener »Lokomotive« Ante Čačić i izbornik mlade U-21 reprezentacije Nenad Gračan. U kojoj su mjeri obojica kompetentni voditi najjaču hrvatsku momčad?




– Izbornik U-21 reprezentacije je uvijek kandidat za A momčad, Slaven Bilić i Niko Kovač potvrda su te tvrdnje. Ante Čačić trenirao je osmoricu ili devetoricu aktualnih reprezentativaca, odveo je »Dinamo« u Ligu prvaka, a »Maribor« u Europsku ligu. Ima kompetenciju.


Može li odvesti Hrvatsku na EURO?


– Vjerujemo da će izabrani kandidat odvesti našu reprezentaciju u Francusku.


Hoće li novi izbornik voditi momčad samo u dvjema posljednjim utakmicama kvalifikacijskoga ciklusa ili će biti za kormilom reprezentacije i na EURO-u, naravno pod uvjetom da Hrvatska ostvari plasman?– Ne znamo još, ali priznat ćete da se teško zahvaliti na suradnji čovjeku koji odvede Hrvatsku na Europsko prvenstvo. Ćiro je rekao da će emigrirati ako Ante Čačić postane izbornik?– Miroslav Blažević je trener svjetske reputacije, imao je sjajan uspjeh s »vatrenima« i u mnogim klubovima koje je vodio, ali još se nijednom nije dogodilo da se bivši izbornik vraća za kormilo »kockastih«. Tko će birati izbornika?– Izvršni odbor HNS-a. Stojim iza toga sto posto. Dakle, otvorit ću raspravu, svako će imati priliku reći što misli o kandidatima, o njihovim plusevima i minusima i poslije toga ćemo donijeti konačnu odluku. Hrvatska je dosta puta na velika natjecanja odlazila poslije dodatnih kvalifikacija, dakle po tom smo pitanju iskusni majstori. Međutim, baš zbog toga pušemo i na hladno. Moramo dobro odvagnuti i odabrati pravo rješenje.

Kovaču presudio rezultat 


Teško ćete uvjeriti javnost da novi izbornik neće biti isključivo izbor i želja Zdravka Mamića?


– Kada smo izabrali Niku Kovača pisali ste da je on bio isključivo moj izbor, da sam ja smijenio Štimca. Prije nekoliko dana čitam da je Kovač bio izbor Zdravka Mamića. Svjestan sam da će oko izbora Kovačeva nasljednika biti svakakvih priča, ali ponavljam, njega će birati Izvršni odbor. Bez obzira što smo svjedoci teorije da je Kovača smijenio isključivo Zdravko Mamić, jer mu Niko nije bio po guštu. Međutim, da je Zdravkov utjecaj tako snažan, zašto ga onda nije smijenio odmah poslije Svjetskoga prvenstva u Brazilu ili zašto je uopće dozvolio da postane izbornik?


Svoje usluge ponudili su veliki treneri poput Fabija Capella, Marcella Lippija, Roberta Donadonija, Christopha Dauma, Lothara Matthäusa… Zašto ne stranac?


– Činjenica da svi ti veliki stručnjaci žele biti hrvatski izbornici dovoljno govori o našem imidžu. Naravno da nam godi njihov interes, ali kad su u pitanju svi ti veliki treneri postavlja se ključno pitanje: što im HNS može ponuditi? Novi izbornik će baš zbog toga biti hrvatski trener, to je sigurno.


Što ste najviše zamjerili Niki Kovaču?– Kada smo dogovarali ovaj intervju, ni u ludilu nisam vjerovao da ćemo nas dvojica u Novom Vinodolskom voditi razgovor na temu smjene Nike Kovača i izbora njegova nasljednika. Da je Niko u utakmicama protiv Azerbajdžana i Norveške od mogućih šest uzeo barem dva boda, on bi još uvijek bio izbornik. Dakle, Kovaču je u prvom redu presudio rezultat zbog kojeg je Hrvatska značajno kompromitirala izglede za izravan plasman u Francusku. Ono što je, uz rezultat, bilo posebno zabrinjavajuće jest ozračje u svlačionici. Mi smo se ponašali tako da smo već u avionu pobijedili Azerbajdžan. Time smo samo dizali perje protivniku. 

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…