Foto: Pixabay
Pojašnjavamo kakve su posljedice prekomjerne konzumacije
povezane vijesti
Riječ je o voću s brojnim blagotvornim svojstvima, no prevelika količina trešanja mogla bi imati neugodne kontraindikacije.
Sadrže vitamine A, C i vitamine B skupine, kao i dragocjen izvor mineralnih soli poput željeza, kalcija, magnezija, kalija i sumpora.
Nadalje, kako njihova crvena boja sugerira, trešnje su vrlo bogate antocijanima, prirodnim antioksidativnim tvarima koje neutraliziraju slobodne radikale i sprječavaju starenje stanica i tkiva.
Konačno, ovi mali plodovi imaju svojstva pročišćavanja (pomažu ispravnom radu jetre), remineraliziranja (idealan su međuobrok za one koji se bave sportom) i energije (izvrsna su namirnica za doručak).
Što ako im ne možete odoljeti i prejedete ih se?
Srećom, posljedice zlouporabe trešanja nisu nepopravljive, ali prekoračenje preporučene dnevne doze može izazvati ozbiljne bolove u želucu.
Unatoč tome što je malo, ovo voće je vrlo bogato vlaknima, topivim i netopivim (oko 3 grama po porciji), a vlakna potiču crijevni tranzit i pomažu u suzbijanju zatvora.
No, ako se uzimaju u prekomjernim količinama, također mogu dovesti do epizoda proljeva.
I ne samo to: oni koji pate od sindroma iritabilnog crijeva i osjetljivi su na unos određene hrane mogli bi pogoršati poremećaj pretjeranom konzumacijom trešanja koje sadrže alkohol i stoga izazivaju veliku fermentaciju u crijevima.
U oba slučaja radi se o malim, privremenim neugodnostima koje s vremenom ne ostavljaju trajne posljedice.