povezane vijesti
Na centralnoj riječkoj tržnici jučer je vladala velika vrućina, no većina prodavača je, srećom, pod natkrivenim štandovima ili u hladu većinom praznih aleja. U ribarnici odlična ponuda inćuna i srdela za 5 eura i čak nešto plavica koje su koštale između 4 i 6 eura po kilogramu, ovisno o veličini. Poglede je mamila i tuna za 20 eura, ali i grdobine i škampi, no uglavnom se kupovala plava riba. Kozice u rasponu od 10 do 20 eura, oslići uglavnom malo skuplji, po 8 eura, sipice su 5 eura, a podlanice i lubeni mogli su se naći po cijeni od 8 do 9 eura, ovisno o veličini.
Povrće je, pak, svakog dana sve skuplje, osim eventualno mladog luka koji je još uvijek 1 euro za mac. Tikvice su uglavnom oko 2 eura po kilogramu, domaći pomidor penje se i do 3 eura za kilogram, a dobrih krastavaca može se naći i za 1,5 eura, no opet su uglavnom 2 eura po kilogramu. Paprika roga sad je već 4 eura, pa i više, paprika babura koji cent jeftinija, a najpovoljniji je mladi kupus koji možete naći za 1,20 eura. Stigle su domaće kruške, više sorti, no cijena se kreće u rasponu od 2 do 3 eura po kilogramu, a marelice, kojih još nema toliko puno, stoje i do vrtoglava 4 eura. Još uvijek se mogu kupiti i jagode, negdje i po 2,5 eura, a polako pristiže sve više dinja.
Lignje su još uvijek poprilično skupe te se prodaju od 14 do 20 eura po kilogramu. No, ako se ipak želite počastiti lignjama i napraviti ih na malo drukčiji način nego inače, evo jednog odličnog recepta. Kad vam dosade frigane i pohane lignje, napravite ih u tavi s krumpirom tako da očišćene lignje narežete na kolutiće i na zagrijanom maslinovom ulju popržite na minutu, zatim dodate sjeckani češnjak i poklopljeno pirjate deset minuta. Krumpir narežite po želji, možda najbolje na ploškice, te dodajte u tavu. Zatim dodajte riblji temeljac koji ste ranije sami pripravili ili kupljeni u trgovini, i još deset minuta kuhajte poklopljeno, a na kraju začinite po želji i dodajte 1 dl bijelog vina po izboru te otklopljeno kuhajte još nekoliko minuta, dok tekućina ne ispari.