FOTO: iStock
Plus: recept za mliječni napitak za što bolji imunitet
povezane vijesti
Mlijeko je mnogima nezaobilazna namirnica za doručak. Bilo da ga koristite za zdjelu omiljenih pahuljica ili samo kao dodatak kavi, gotovo svi u hladnjaku držimo bocu mlijeka. Međutim, mlijeko je, kao i svi mliječni proizvodi, vrlo osjetljiva namirnica i brzo se kvari. Jedan od razloga za to može biti nepravilno skladištenje u hladnjaku. Međutim, ovu pogrešku možete lako izbjeći.
Različite vrste mlijeka imaju različite rokove trajanja zbog toplinske obrade. Tako trajna mlijeka imaju vrlo dug rok trajanja i mogu se držati na sobnoj temperaturi oko osam tjedana. Otvorena pakiranja treba držati u hladnjaku i tamo će stajati oko dva do tri dana.
Bez obzira koju vrstu mlijeka odabrali, ne smijete ga stavljati u vrata hladnjaka jer je to najtoplije mjesto u hladnjaku. S druge strane, srednji odjeljak u hladnjaku je idealan. Tamo bi temperatura trebala biti oko šest do osam stupnjeva. Tada će svježe mlijeko sigurno trajati do roka trajanja. Najbolje je čuvati mlijeko u originalnom pakiranju koje se može ponovno zatvoriti, to također pomaže da ostane svježe.
S pravim sastojcima mlijeko postaje sjajan napitak za poboljšanje imuniteta. Dovoljno je samo pet dodatnih sastojaka kako bi napravili pravi lijek u šalici. Jedan od njih je i kurkuma, začin koji može pomoći kod bolova u zglobovima, upala, problema s jetrom ili bolesti dišnog sustava.
Bogata je željezom, vitaminom B6, vlaknima i bakrom, a dokazano djeluje protiv bezvoljnosti, jača naš imunološki sustav i tako pomaže bržem prebolijevanju prehlade. Drugi moćni sastojak je đumbir jer djeluje protuupalno i antibakterijski. Recept je dopunjen cimetom, kardamomom i muškatnim oraščićem koji mlijeku daju neopisiv okus.