Očuvanje baštine

Matica slovačka: Mala udruga pokazuje veliko srce Slovaka

Marko Dobrecović

Foto: Matica slovačka Rijeka

Foto: Matica slovačka Rijeka

Manjinsko društvo koje spaja različite nacionalne identitete



Matica slovačka Rijeka osnovana je krajem 1994. godine radi očuvanja slovačkog identiteta, jezika i kulture. Udruga broji 60 članova koji baštine običaje svojih predaka. Unutar udruge djeluju folklorna, pjevačka i dječja skupina, koje zastupaju Maticu na festivalima koje organiziraju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Savez Slovaka Hrvatske i druge nacionalne manjine.


Članovi Matice Slovačke svoj su folklorni izraz pokazivali diljem Europe te upisali nastupe u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Srbiji te u najvećoj mjeri Slovačkoj. Literarno-likovna skupina sudjeluje na večerima poezije i likovnim radionicama koje Matica organizira na godišnjoj razini. Pri Udruzi djeluje i gastroskupina koja se tradicionalnim jelima predstavila na poznatim kulinarskim televizijskim emisijama »Večera za 5« te »3,2,1 – kuhaj!«. Predsjednica Matice slovačke Rijeka Miroslava Gržinić pojašnjava s kojim organizacijama Matica rado surađuje.


Udruga broji 60 članova koji baštine običaje svojih predaka. Foto: Matica slovačka Rijeka


– U udruzi imamo i članove drugih nacionalnosti. Oni su se dobro uklopili u naše društvo koje nas spaja i ne pravi razliku. Iako smo mala udruga, svima znamo pokazati veliko srce. Dobro surađujemo s tamburaškim orkestrom Zametski koren i udrugom Riječke palade, koji su s nama nastupali u Slovačkoj te i u Vojvodini.




Tako promoviramo naš rad unutar PGŽ-a, ali i van njezinih granica. Najvažniji su nam Dani slovačke kulture, kada plesom, pjesmom, izložbama, gastronomijom i drugim izrazima predstavljamo kulturu iz raznih država gdje žive Slovaci. Ove smo godine pokrenuli još jedan projekt gdje ćemo se fokusirati na sve nacionalne manjine; slično Porto etno smotri, ali svake godine u organizaciji druge manjine. Nadam se da će to postati tradicionalno druženje. Rijeka i Primorsko-goranska županija svakako su multikulturalna područja gdje radimo dobre međunarodne suradnje, navodi Miroslava Gržinić.