BESEDA

Udruga Češka Beseda jedina je udruga češke manjine na obali Jadranskog mora

Marko Dobrecović

Česi su u Rijeci kao doma



Udruga Češka beseda Rijeka djeluje još od 1994. godine. Tih devedesetih godina, Zdenko Bahnik je u Jednoti, tjedniku češke nacionalne manjine čije je središte u Daruvaru, pozvao Čehe u Rijeci da se udruže u Češku besedu, a istu je udrugu priznao i podržao Savez Čeha u Republike Hrvatske. Riječka Beseda djeluje u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj i jedna je od 30 čeških udruga u Hrvatskoj, a ujedno je i jedina takva udruga na obali Jadranskog mora.


Danas, nakon dugogodišnjeg vođenja Fanike Husak, Beseda na riječkom području broji oko 130 članova, većinom Čeha doseljenih iz okolice Daruvara, ali i Hrvata koji vole češki jezik i kulturu.


U sklopu udruge djeluje osam kulturno-umjetničkih skupina. Zbor »Nostalgija«, starija folklorna skupina »Dospjeli«, Dramska skupina »Švejk«, dječja i djevojačka folklorna skupina »Raček«, dječja i djevojačka plesna skupina »LIW« te kreativna skupina »A je to« nastupima u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, Hrvatskoj i Češkoj promiču češku kulturu i običaje.


Češka beseda u Rijeci njeguje i kazališni izričaj. Foto: Češka beseda Rijeka




Češku besedu Rijeka kroz razne natječaje financijski potpomažu Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Češka Republika kroz Savez Čeha u RH te Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Uz njihovu pomoć 2009. godine sagrađen je i otvoren Češki dom koji nosi ime češkog političara, filozofa i sociologa i prvog predsjednika Čehoslovačke Tomaša G. Masaryka. Udruga je u sklopu doma otvorila i hostel kako bi osigurala dio novca i za samofinanciranje.


Predsjednica Češke besede Rijeka Snježana Husak smatra da su Rijeka i Primorsko-goranska županija podneblje unutar Republike Hrvatske gdje je suživot više naroda najugodniji.


Mladima olakšavaju povezivanje tradicije i modernog vremena, njegujući uz folklor i moderne plesove. Foto: Češka beseda Rijeka


– Kroz rad u Besedi nastojimo očuvati češku kulturu i jezik naših predaka, a da bismo mladima olakšali povezati tradiciju i moderna vremena, njegujemo i folklor i moderne plesne stilove. Ono što mi se čini jako važnim u našem radu je zajedništvo u različitosti, koje postižemo surađujući s drugim manjinama, ostalim kulturnim društvima, a nadasve živeći i surađujući sa svojim susjedstvom.


Naš Dom se nalazi na Pehlinu i tu se osjećamo doma te nam je važno da nas Pehinari doživljavaju isto tako. Naravno da su Rijeka i PGŽ multikulturalna i multinacionalna područja. Mislim da u Hrvatskoj ne postoji područje na kojem je suživot različitih kultura i nacija toliko ugodan i podržavan od strane Grada i Županije, a i samih građana. Ovim putem svima zahvaljujem što nam pomažu da sačuvamo kulturu i tradiciju naših predaka i što dijele ove predivne prostore s nama, navodi Snježana Husak.