Izvješće krčkog JVP-a

Otočni su gasitelji u protekloj godini imali podosta posla

Mladen Trinajstić

Zapovjednik JVP Grada Krka, Goran Grubišić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Zapovjednik JVP Grada Krka, Goran Grubišić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Tijekom lanjske godine na otoku Krku odrađeno čak 398 intervencija



 


 


KRK  Po već ustaljenom običaju, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Krka Goran Grubišić, otočne je lokalne čelnice i čelnike ovih dana i službeno upoznao s cjelovitim izvješćem o intervencijama spomenute profesionalne vatrogasne ekipe, odrađenim u protekloj, 2022. godini na području cijelog otoka Krka. Kako je javnosti tim izvještajem sad predstavljeno, otočni su gasitelji u protekloj godini imali podosta posla, a što najbolje potvrđuje podatak da je tijekom lanjske godine na otoku odrađeno čak 398 intervencija.


Aktivnosti vezane za ljeto




– Od tog je broja JVP grada Krka samostalno odradila 270 intervencija, a dodatnih 46 intervencija obavljeno je uz podršku članica i članova otočnih DVD-ova. 82 vatrogasne intervencije dobrovoljni vatrogasci uspješno su odradili samostalno – predstavlja u svom izvještaju Grubišić koji pri tom nije propustio napomenuti da je u spomenutim brojkama uključena i jedna »dislokacija« krčkih vatrogasaca u Šibensko-kninsku županiju, točnije u Vodice gdje su krčki vatrogasci protekle sezone privremeno bili raspoređeni kao pomoć tamošnjim gasiteljima. Zapovjednik krčke profesionalne vatrogasne postrojbe napomenuo je i da je 2022. godina po brojnosti, odnosno učestalosti svih tipova intervencija, bila rekordna.


Dobrinjski DVD–ovci ispumpavaju vodu iz jednog objekta u Hlapi / Foto N. KOMADINA


– Ranije popuštanje, odnosno ukidanje »koronamjera«, prema svemu sudeći, u nas je za posljedicu imalo raniji dolazak vikendaša i brojnih gostiju te su se stoga i sve aktivnosti vezane za ljetu sezonu ranije intenzivirale. Duži sušni periodi, veći broj vjetrovitih dana, uz već spomenutu posvemašnju turističku živost, pridonijeli su povećanju potreba za vatrogasnim intervencijama – zaključuje Grubišić, ne zaboravivši pritom napomenuti i da su velik »doprinos« brojnosti lanjskih tehničkih intervencija, posebice u smislu angažmana na sanaciji šteta od prodora oborinskih voda u stambene i poslovne objekte otočana, donijele i obilate padaline kao i njima uzrokovane bujične poplave, a koje su se najprije zbile na području općina Malinska-Dubašnica i Dobrinj, a potom i na području grada Krka. U spomenutim trima krčkim lokalnim jedinicama tim je povodom ukupno odrađeno više od 140 takvih intervencija.


Angažirano ukupno 1.165 vatrogasca

U navedenim intervencijama bilo je angažirano ukupno 1.165 vatrogasca, s 576 vatrogasnih vozila te je utrošeno 1.221 sati rada, također su neki od zanimljivih podataka koje nam je u svom statističkom sažimanju vatrogasne 2022. godine prezentirao naš sugovornik. Grubišić u istoj prilici nije propustio izraziti zahvalnost svim članovima otočnih dobrovoljnih vatrogasnih društava na njihovu nesebičnom angažmanu i nemalom doprinosu kojeg su i tijekom protekle godine svi redom dali u nastojanjima zaštite života i imovine svih stalnih i povremenih stanovnika otoka Krka, jednako kao i njihovih turističkih posjetitelja.

Porast broja požara


Prvi čovjek krčkog JVP-a predstavio nam je i da se porast lani bilježio i kod broja požara na građevinskim objektima, na prometnim sredstvima te požara na otvorenom prostoru.


– Kod tehničkih intervencija bilježimo porast intervencija spašavanja osoba (devet u prošloj, a »tek« pet u 2021. godini), a više je bilo i intervencija uklanjanja prepreka te kod već spomenutog ispumpavanja objekata. Kod ostalih intervencija, najveći rast bilježimo pri intervencijama ispomoći drugim službama, pa smo tako u 2022. godini odradili čak 36 takvih intervencija. Od te se brojke 24 intervencija odnosi na transport unesrećenih osoba našim specijalnim vozilom preko Krčkog mosta, u vrijeme njegove zatvorenosti za promet pojedninih kategorija vozila. Požara otvorenog prostora tijekom 2022. godine bilo je 14 više u odnosu na prethodnu godinu, odnosno, sveukupno su zabilježena 42 takva požara. Shodno tome, i opožarena površina veća je no 2021. godine, i to značajno. U 2021. godini u 28 intervencija na požarima otvorenog prostora opožarena je bila površina od 0,99 hektara dok je u prošloj godini, u 42 takve intervencije, opožarena površina dosegla 8,99 hektara, odnosno 89.953 četvornih metara. Posebno bih istaknuo požar na području Kampelja, na području Općine Vrbnik u ožujku prošle godine, u kojemu je opožareno bilo čak 52 tisuće “kvadrata”, a šest smo požara otvorenog prostora s opožarenom površinom od 10 tisuća četvornih metara bilježili i tijekom lipnja te dodatnih deset u kolovozu (s opožarenom površinom od 21,8 tisuća “kvadrata”). Svakako je najupečatljiviji bio požar u Baški, u srcu sezone, praćen jakim vjetrom, a koji je obuzdan i ugašen pravovremenom reakcijom domicilnog DVD-a Baška i gasitelja iz JVP-a grada Krka – govori Grubišić.


Foto DVD Baška


Prednjači Malinska


Zapovjednik otočne vatrogasne postrojbe spomenuo je i da je tijekom 2022. godine angažman bodulskih vatrogasaca bio nužan i kod 13 prometnih udesa. Nažalost, svjedočili smo trima takvim smrtnim slučajevima, a na sreću, deset je osoba u našim intervencijama spašeno, od kojih po jedna u prometnoj nesreći te na građevinskom objektu, kao i osam s otvorenog prostora. Zanimljiv nam je podatak predstavljen i po pitanju geografskog »rasporeda« lani obavljenih intervencija pa smo od našeg sugovornika doznali i da je gotovo trećina svih lanjskih intervencija obavljana na području Općine Malinska-Dubašnica (117). Potom po brojnosti odnosno zastupljenosti slijede intervencije u gradu Krku (107) te na području Općina Omišalj (62), Dobrinj (43), Punat (30), Vrbnik (24) te naposljetku u Baški, gdje je odrađeno 14 intervencija.


– Sve intervencije odrađene su »vlastitim snagama«, bez potrebe za angažiranjem postrojbi s izvanotočnog područja – rezimirao je tim podatkom s pravom ponosan i zadovoljan zapovjednik JVP-a grada Krka, ali i Područne vatrogasne zajednice, Goran Grubišić.