Istra

Otvorena je kušaonica ulja Monte Formento: i to u najstarijem masliniku obitelji Grebac u Kašteliru

Life

Foto: PR

Foto: PR

Imanje je utemeljio, prve masline posadivši još daleke 1906. godine, Mateo Kovač

U kaštelirskom zaselku Kovači u zapadnoj Istri, usred više od stoljeća starog maslinika, nedavno je otvorena kušaonica maslinovog ulja Monte Fermento, u kojoj vrhunske darove svojih maslinika i oranica na kušanje nudi obitelj Grebac.


Obiteljskim imanjem, maslinarskom i drugom poljoprivrednom proizvodnjom danas upravljaju Karlo Grebac i njegov otac Fiorentino Grebac, a imanje je utemeljio, prve masline posadivši još daleke 1906. godine, Karlov prapradjed Mateo Kovač.





Četiri etikete ekstradjevičanskog maslinovog ulja


Kroz pet generacija obitelji Kovač i Grebac njegovano je tih prvih 85 maslina sorti istarska buža koje je posadio prapradjed Mateo Kovač, no prije dvadesetak godina se otac i sin Fiorentino i Karlo Grebac odlučuju intenzivnije posvetiti maslinarstvu. Šireći sortiment, iz godine u godinu su sadili nove masline, pa ih danas imaju 1.200, i to sorte pendolino, leccino, buža, bianchera, frantoio i moraiolo.


Od svojih maslina proizvode četiri etikete ekstradjevičanskog maslinovog ulja, a svako je od njih različitog stupnja pikantnosti i gorčine, i stoga sljubljivo s različitim vrstama hrane.


Najblaže među njihova četiri ulja je Grebac buža, tradicionalna istarska sorta prikladna uz bijelu ribu, svježe sireve, rižota i povrće.


Sljedeća etiketa, još uvijek u kategoriji blagih ulja, je leccino, uz koje se najbolje sljubljuju škampi i lignje, a izrazito je dobra za za prelijevanje salata i deserata.


Nešto intenzivnijeg okusa je mješavina više sorti, ulje cuvee Premium mix, prikladno za sljubljivanje s jelima od šparoga, sirevima, ribom i crvenim mesom.


Naposljetku, pikantno ulje od sorte bianchera odnosno istarska bjelica idealno je za sljubljivanje s maneštrom i mesom s roštilja, pašticadama i jačim mesnim umacima, kao i mesnim namazima.





Vrhunska kvaliteta ulja potvrđena brojnim priznanjima


Sve svoje masline obitelj Grebac posljednjih desetak godina prerađuje modernim hladnim postupkom, a prerađeno ulje do punjenja u boce čuvaju u inox tankovima na stalnoj temperaturi od 16-18 stupnjeva.


Vrhunska kvaliteta njihovih ulja potvrđena je brojnim priznanjima, među ostalim i s tri uvrštenja u vodič kroz najbolja svjetska ulja Flos Olei, sedam zlatnih medalja na najvećem regionalnom ocjenjivanju Maslina u Splitu, te dvije zlatne medalje na smotri Tekuće zeleno zlato Istre u Taru.


Kušaonica Monte Formento nazvana je tako prema srednjovjekovnoj vojnoj utvrdi na području Kaštelira koja se spominje 1120. godine kao jedna od fortifikacija Akvilejske patrijaršije u Istri. Izgrađena je usred maslinika kojeg je prije 118 godina zasadio prapradjed, a da bi se na tom mjestu mogla izgraditi kušaonica, 24 stare masline izvađene su i presađene u druge maslinike.


U ovoj kušaonici domaćini nude nekoliko degustacijskih i edukacijskih programa, a primarni program je degustacija maslinovih ulja uz opcionalno kušanje drugih domaćih proizvoda, pršuta, sira, kruha i vina.


Posjetitelji se uz to upoznaju s poviješću maslinarstva na Mediteranu i poviješću maslinarstva u obitelji Grebac, kao i s nutritivnim vrijednostima maslinovog ulja kao jednog od stupova mediteranske prehrane, koja je nedavno uvrštena i na UNESCO-v popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva.


Informacije

Za posjetu i degustaciju proizvoda dođite u Kaštelir, Kovači 45, 52464 Kaštelir, Istra, Hrvatska, ili se najavite telefonski na brojeve: +385 (0)91 764 35 82 te putem e-maila: [email protected], www.grebac.com