ANTE KOLANOVIĆ

I to se ponekad dogodi. Dok je pripremao uron na puškomet mu je došla podlanica bez oka!

Boris Bulić

Odjednom sam ugledao kako u pola dna, na svega 2 – 3 metra od površine, prema meni stiže podlanica. A kad se približila nisam mogao vjerovati onome što vidim. Na njenoj desnoj strani kojom je bila okrenuta prema meni uopće nije imala oko!



Iz Zadra nam se javio Ante Kolanović, podvodni ribolovac koji je poput kapetana Ahaba u borbi s Moby Dickom pokušao iskoristiti slabu točku na lovini. Naime, u ono davno vrijeme je bilo na snazi vjerovanje da ulješure, budući da imaju asimetričnu glavu kod koje je lijeva strana manja, kao da je zakržljala u razvoju, sa te strane i slabije vide. Zato su se napadi na kitove uvijek pokušavali odraditi upravo s te lijeve strane.


I dok Ahabu i njegovoj kitolovačkoj ekipi ta fama i nije bila od neke koristi jer kitovi jednako dobro vide na oba oka, Antina je riba imala hendikep koji ju je na kraju koštao glave.


Evo što nam je Ante ispričao o tom svom neobičnom ulovu:




– Ma nema se tu što puno pričati. Ronio sam na jednoj svojoj omiljenoj Mutrerskoj pošti pretražujući polako i temeljito teren. Nažalost, toga dana nisam uspio vidjeti nijednu ribu vrijednu hica. Kao da su znale da ja ronim pa su se sve premjestile na neku drugu, meni nepoznatu poštu – priča nam Ante.


– Plutao sam na površini i polako pripremao uron. Dubina je bila možda nekih 6-7 metara.


I odjednom, ugledam kako u pola dna, na svega 2 – 3 metra od površine, prema meni stiže podlanica.



A kad se približila nisam mogao vjerovati onome što vidim. Na njenoj desnoj strani kojom je bila okrenuta prema meni uopće nije imala oko. Kad ga je i na koji način izgubila ne znam, ali znam da nisam oklijevao i čekao da propustim idealnu priliku.


Samo sam okrenuo pušku prema njoj i u idućih par minuta mi je 1,8 kilograma podlaničevine bilo na nisci – ispričao nam je Ante Kolanović.