Probajte!

Zašto ljudi dodaju sol u kavu umjesto šećera?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Britanski barmen proveo je eksperiment i dokazao da će dodavanjem (malo) soli kava biti manje gorka

Zaslađivanje kave je radnja koju ljubitelji ovog napitka rade bez previše razmišljanja, jer je dio rituala vezanog uz njegovu konzumaciju.


Iako je to dobro ukorijenjen običaj među konzumentima kave, neki pretpostavljaju da bi stavljanje soli umjesto šećera mogao biti odličan način da ovo piće bude manje gorko – pokušajte!


Ideja je potekla od Jamesa Hoffmanna, britanskog barmena koji na svom YouTube kanalu dijeli trikove i zanimljivosti o jednom od najpoznatijih i najcjenjenijih pića na svijetu.


U svom videu na tu temu, Hoffmann se prisjeća istraživanja provedenog 90-ih prema kojem bi natrij, prisutan u normalnoj kuhinjskoj soli, promijenio percepciju gorčine u našim okusnim pupoljcima.


U to su vrijeme istraživači u nekoliko uzoraka ureje (tvar pronađena u urinu i karakterizirana vrlo gorkim okusom) dodali zaslađivač ( saharozu), sol (natrijev acetat), te zaslađivač i sol zajedno.


Uzorke je potom kušala grupa volontera sa zadatkom da procijene stupanj gorčine i slatkoće koji se osjeti u okusu.


Empirijski rezultati pokazali su da je sol učinkovitija od zaslađivača u ublažavanju gorkog okusa, sama ili u kombinaciji sa saharozom.


Stoga bi dodavanje minimalnog postotka soli gorkoj kavi imalo dvostruki učinak ublažavanja gorčine pića i pojačavanja slatkih nota, a cilj je malo promijeniti okus kave kako bi bila ukusnija.


Kako bi to pokazao, Hoffmann je proveo eksperiment s dvije šalice kave koje su bile identične po mješavini i pripremi: prva je imala gorak okus, dok je drugoj dodano nekoliko kapi slane otopine.


Kada se okusi, obična kava zapravo se čini gorčom od kave kojoj je dodana sol.


No, postoji nedostatak ovog “trika”: osjeti se okus soli, unatoč tome što je tvar prisutna u minimalnim količinama u šalici kave.