"Noćni vukovi"

Putinovi bikeri krenuli “cestama pobjede” do Berlina, vozit će kroz gradove koje su Rusi sravnili sa zemljom

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Iz Volgograda će put nastaviti prema okupiranom ukrajinskom Donbasu, a prijete da će na Dan pobjede, 9. svibnja, stići u Berlin



Stotine ruskih bikera, članova kluba “Noćni vukovi” odanog Kremlju, krenuli su u subotu u Moskvi na “domoljubni” reli koji planiraju završiti u Berlinu 9. svibnja, izvijestio je novinar AFP-a.


Povorka motociklista na čelu s Aleksandrom Zaldastanovom (60) poznatim pod nadimkom “Kirurg” koji je vođa i osnivač kluba, pošla je iz “Bikerskog centra”, sjedišta “Noćnih vukova” na jugoistoku Moskve.


Neki sudionici relija nosili su ruske i sovjetske zastave, a neki su na svojim motociklima imali ispisano slovo “Z”, simbol “ruske specijalne vojne operacije” u Ukrajini počete u veljači 2022.




Reli pod nazivom “Cestama pobjede”, preuzeo je cinični slogan ruske invazije Ukrajine “Nećemo zaboraviti naše”.


Kako navode organizatori, bikeri će 1. svibnja proći kroz Volgograd, bivši Staljingrad, na Volgi, gdje se 1942.-1943. vodila krvava bitka između sovjetskih i snaga njemačkih nacista, koja je preokrenula tijek Drugog svjetskog rata u korist SSSR-a i njegovih saveznika.


Put će nastaviti prema Donjeckoj oblasti, u Donbasu, na okupiranom istoku Ukrajine, gdje se vode žestoke borbe i gdje planiraju raspodijeliti “humanitarnu pomoć” civilima i ruskim vojnicima.


“Stanovnici Donbasa i mi smo isti narod”, rekao je za AFP Artjom, 34-godišnji radnik uoči početka relija.


Organizatori očekuju da će 9. svibnja stići u Berlin.


Aleksandar Zaldastanov koji se predstavlja kao “prijatelj” ruskog predsjednika Vladimira Putina, pod zapadnim je sankcijama zbog svoje potpore ruskoj aneksiji Krima 2014. i ruskoj ofenzivi u Ukrajini.