Uklonite naslage

Očistite roštilj efikasno i bez previše muke

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nekoliko malih savjeta za čišćenje i održavanje

Pobrinuti se da je roštilj temeljito čist znači jamčiti mu duži vijek trajanja, kao i postizanje boljeg okusa za vaša jela i stvaranje manje dima tijekom uporabe.


Iz tog razloga, čišćenje bi bilo preporučljivo nakon svake uporabe, osobito ako obilno koristite umake i začine.


Proces čišćenja ovisi, kao što se može pretpostaviti, o vrsti roštilja koji se koristi (električni, plinski, solarni, na drveni ugljen, pelet…), o broju dijelova od kojih je sastavljen i načinu na koji se napaja.


Očistite roštilj sodom bikarbonom


Općenito, najprikladniji alati za uklanjanje tragova masnoće i raznih naslaga uključuju lopaticu, strugač, toplu vodu, uvijek prisutnu sodu bikarbonu, stare pamučne krpe.


Nakon upotrebe, uklonite naslage hrane lopaticom i strugalicom te očistite sve dijelove roštilja pamučnom krpom namočenom u mješavinu tople vode i sode bikarbone.


Zatim pustite različite komponente da se osuše, a zatim, kada su savršeno suhe, ponovno ih sastavite u ispravnom redoslijedu.


Očistite roštilj octom i solju


Sol i ocat su dva sastojka koja svi imamo kod kuće i koristimo u kuhinji, savršena za uklanjanje prljavštine i naslaga.


Na rešetku stavite dvije šalice octa i šalicu soli i ostavite da djeluje preko noći, sutradan prođite starom spužvom i isperite pa ćete vidjeti kako ćete lako ukloniti prljavštinu i masnoću.


U pravilu, najbolje je nikada ne koristiti abrazivna sredstva za čišćenje jer bi mogla korodirati i oštetiti površine.


Upamtite također da svaki roštilj ima svoje karakteristike: stoga, prije rastavljanja i čišćenja pažljivo pročitajte upute kako biste izbjegli bilo kakvu štetu.