Svjetski bestseler

“Okus – Moj život kroz hranu” Stanleyja Tuccija intimna je knjiga o životu u kuhinji i izvan nje

Ivana Kocijan

Foto: Promo, GERHARD KASSNER

Foto: Promo, GERHARD KASSNER

Mnogo više od memoara i mnogo više od kuharice



Knjiga »Okus – Moj život kroz hranu«, svjetski bestseler slavnoga glumca Stanleya Tuccija koju su The Guardian, The Times i The Daily Mail proglasili knjigom godine, sada se, u prijevodu Nade Mirković, pojavila i na hrvatskom tržištu. Riječ je o njegovim intimnim i neodoljivim memoarima o životu u kuhinji i izvan nje.


»Prije nego što je ulogama u filmovima »Vrag nosi Pradu« i »Igre gladi« postao svjetski poznato ime, Stanley Tucci odrastao je u talijansko-američkoj obitelji koja se baš svaku večer okupljala oko kuhinjskog stola.


»Okus« je intiman pogled na spone između hrane i života, ispunjen anegdotama o odrastanju u Westchesteru, NY, o pripremama i snimanjima foodie filmova »Velika noć« i »Julie i Julia«, o zaljubljivanju tijekom večere i o zajedništvu sa suprugom u smišljanju zabavnih jela za njihovu djecu.




Svaki komadić ovog gastronomskog putovanja, kroz dobra i loša vremena, kroz jela iz restorana s pet zvjezdica, kao i ona koja su zagorjela u kućnoj pećnici, slastan je, iskren i topao.


Ispunjen Stanleyjevim prepoznatljivim humorom i nježnom nostalgijom, »Okus« će ugrijati srce svakome tko zna koja je moć obroka skuhanog za one koje volite.


»Okus« je mnogo više od memoara i mnogo više od kuharice, iako ćete u njoj pronaći i recepte koji će vam izazvati zazubice i koje ćete jednostavno morati isprobati.


Možda ćete poželjeti napraviti temeljac od parmezana na način chefa Pina Posterara, koji će vašim jelima s tjesteninom dati posve novi okus, ili pak skuhati ragu prema receptu koji se u obitelji Tucci prenosi iz generacije u generaciju«, stoji u opisu knjige čije je hrvatsko izdanje uredila Marina Dimić.


Stanley Tucci, američki glumac, pisac, filmski producent i filmski redatelj s londonskom adresom, 1996. je snimio film »Velika noć« o dvojici braće koji iz Italije emigriraju u Ameriku kako bi otvorili svoj restoran.


Film je nadahnuo knjigu recepata »Cucina and Famiglia« koje su zajedno osmislili Tucci, njegova majka Joan te chefovi Gianni Scappin i Mimi Shanley Taft.


Njegov kulinarski show »U potrazi za Italijom«, koji se prikazivao na CNN-u, osvojio je dva Emmyja te nagradu Udruženja producenata za najbolji televizijski nefikcionalni program. Autor je i popularnih kuharica »The Tucci Cookbook« i »The Tucci Table: Cooking With Family and Friends«.