Foto: Pixabav
Sve što trebate znati o njezinim izvanrednim svojstvima
povezane vijesti
Svojstva zelene salate su zapravo iznenađujuće korisna i ne znaju svi za njih.
S nutritivnog gledišta, u dobrim količinama sadrži kalcij, fosfor, magnezij i kalij, zatim sadrži željezo, mangan, cink i bakar.
Vitamini koji su najzastupljeniji su vitamin A i beta-karoten. Primjerice, 100 grama svježe zelene salate osigurava tijelu 247 % dnevnih potreba za vitaminom A , stoga je važna pomoć za dobrobit kože, sluznice, oka.
Nadalje među prerogativima ovog vitamina je i prevencija tumorskih oblika usne šupljine.
Drugi važan doprinos je vitamin K, važan za zdravlje kostiju, zgrušavanje krvi i zaštitu moždanih stanica kod pacijenata koji boluju od Alzheimerove bolesti.
Zelena salata sadrži vitamin C koji štiti imunološki sustav i bori se protiv slobodnih radikala, zatim sadrži folate čija se konzumacija preporučuje trudnicama kako bi se izbjeglo oštećenje neuralne cijevi fetusa koje uzrokuje spinu bifidu i anencefaliju.
Također moramo imati na umu prisutnost zeaksantina, karotenoidne tvari specifičnog antioksidansa za oko koji pomaže, dakle općem vidu, te sprječava poremećaje poput katarakte i degenerativne makulopatije.
Ukratko, redovita konzumacija svježe i sirove zelene salate važna je za prevenciju osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, anemije, tumorskih bolesti, makulopatije pa čak i Alzheimerove bolesti.
Iz tog razloga zelenu salatu što više konzumirajte, uostalom, mogućnosti kombinacija su brojne od one s drugim povrćem, jajima, svježim sirevima za brza i ukusna jela.
Poznato je, ali treba ponoviti, da salata ima vrlo nizak udio kalorija.
Jedino treba obratiti pozornost na dressing, ako imate problema s prekomjernom težinom i pretilošću.