Među najzdravijima

Jagode sadrže puno vitamina C te visoko antioksidativne i protuupalne tvari

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sadrže i ksilitol koji štiti zube i djeluje antibakterijski

Svojstva i dobrobiti jagoda većini su poznati, ali vrijedi se zadržati na vrlinama i aktivnim sastojcima koje sadrži ovo mnogima omiljeno slatko proljetno voće, koje je, međutim, i vrlo alergeno.


Jagode općenito sadrže puno vitamina C, koji pogoduje apsorpciji željeza, korisnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i mišića, te proizvodnju kolagena.


Bogate su vitaminima A , B1, B2, mineralnim solima poput željeza, magnezija i kalija te antocijaninima, visoko antioksidativnim, protuupalnim tvarima i tvarima protiv slobodnih radikala, a time i antikancerogenim.


Jagode sadrže i ksilitol koji štiti zube jer se bori protiv napada kiselih tvari i djeluje antibakterijski.


Jesti ovo voće znači poboljšati raspoloženje jer povećavaju serotonin, znači poboljšati izgled kože jer čak i izvana pulpa hrani i opušta lice.


Ne zaboravite, međutim, da je to i kalorično voće, s obzirom na visok sadržaj šećera.


Osim toga, zahvaljujući sadržaju folne kiseline, korisne su za održavanje pamćenja.


Pri kupnji uvijek provjerite je li plod netaknut i bez plijesni, jarko crvene boje i s čvrsto pričvršćenom peteljkom.


Dobro ih operite jer spadaju u voće koje najviše zadržava pesticide, pa uvijek radije birajte one organske.


Jagode su ukusno voće kako kao voćna salata, posebno s dodatkom vrhnja, tako i u pićima poput frapea s mlijekom ili sladoledom te ukusnih smoothieja.


Savršene su kao ukrasi i nadjev za kolače i idealne za džemove.


Za njegu kože jagoda je odličan nutrijent. Evo kako si napraviti stimulirajuću masku koja hidratizira i zaglađuje epidermu dajući joj blistav i zdrav izgled.


Sastojci:


  • 1 zrela banana
  • 3 ili 4 zrele jagode
  • 1 žlica suncokretovih sjemenki

Priprema: sjemenke suncokreta sameljite, a voće posebno blendajte dok ne postane kremasto i homogeno.


U kremu dodajte sjemenke u prahu i promiješajte. Nanesite 20-30 minuta jednom ili dva puta tjedno.


Čuva se 1 dan u hladnjaku.