Foto: Pixabay
Sadrže i ksilitol koji štiti zube i djeluje antibakterijski
povezane vijesti
Svojstva i dobrobiti jagoda većini su poznati, ali vrijedi se zadržati na vrlinama i aktivnim sastojcima koje sadrži ovo mnogima omiljeno slatko proljetno voće, koje je, međutim, i vrlo alergeno.
Jagode općenito sadrže puno vitamina C, koji pogoduje apsorpciji željeza, korisnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i mišića, te proizvodnju kolagena.
Bogate su vitaminima A , B1, B2, mineralnim solima poput željeza, magnezija i kalija te antocijaninima, visoko antioksidativnim, protuupalnim tvarima i tvarima protiv slobodnih radikala, a time i antikancerogenim.
Jagode sadrže i ksilitol koji štiti zube jer se bori protiv napada kiselih tvari i djeluje antibakterijski.
Jesti ovo voće znači poboljšati raspoloženje jer povećavaju serotonin, znači poboljšati izgled kože jer čak i izvana pulpa hrani i opušta lice.
Ne zaboravite, međutim, da je to i kalorično voće, s obzirom na visok sadržaj šećera.
Osim toga, zahvaljujući sadržaju folne kiseline, korisne su za održavanje pamćenja.
Pri kupnji uvijek provjerite je li plod netaknut i bez plijesni, jarko crvene boje i s čvrsto pričvršćenom peteljkom.
Dobro ih operite jer spadaju u voće koje najviše zadržava pesticide, pa uvijek radije birajte one organske.
Jagode su ukusno voće kako kao voćna salata, posebno s dodatkom vrhnja, tako i u pićima poput frapea s mlijekom ili sladoledom te ukusnih smoothieja.
Savršene su kao ukrasi i nadjev za kolače i idealne za džemove.
Za njegu kože jagoda je odličan nutrijent. Evo kako si napraviti stimulirajuću masku koja hidratizira i zaglađuje epidermu dajući joj blistav i zdrav izgled.
Sastojci:
- 1 zrela banana
- 3 ili 4 zrele jagode
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
Priprema: sjemenke suncokreta sameljite, a voće posebno blendajte dok ne postane kremasto i homogeno.
U kremu dodajte sjemenke u prahu i promiješajte. Nanesite 20-30 minuta jednom ili dva puta tjedno.
Čuva se 1 dan u hladnjaku.