Foto: iStock
Radič je bogat vitaminima i mineralnim solima te pomaže kod kolesterola
povezane vijesti
Gorki okus radiča i njegova izuzetna lakoća čine ga zdravim i vrlo svestranim povrćem u kuhinji, a mnoga lagana, ukusna i jednostavna jela naglašavaju nepogrešiv okus radiča.
Rigatoni s mekim sirom, pinjolima i pirjanim radičem hranjivo su jelo, izvrsno i hladno, stoga idealno za ponijeti sa sobom za ručak na radnom mjestu.
Sastojci
- 280 g rigatona
- 2 mala okrugla radiča
- 100 g mekog sira (pioput ricotte)
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 luk
- 20 g pinjola
- soli po ukusu
- papar po ukusu
Priprema
Da biste uklonili gorak okus, operite listove radiča, narežite ih na trakice i potopite u hladnu vodu 30 minuta, isperite i ponovno namočite 30 minuta.
Sitno nasjeckajte luk, pa ga pustite da se zaprži u tavi zajedno s dvije žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Kad se dobro osuši, dodati radič, pustiti da se pirja uz povremeno miješanje 4-5 minuta.
U međuvremenu na neprianjajućoj tavi lagano tostirajte pinjole, skuhajte tjesteninu i ocijedite je, a malo vode od kuhanja ostavite.
Pomiješajte 80 g mekog sira narezanog na sitne komadiće s radičem, zajedno s nekoliko žlica vode od kuhanja tjestenine.
Neka kuha 1 minutu, tek toliko da se sve sjedini pa ubacite tjesteninu i dobro promiješajte.
Poslužite rigatone sa komadićima preostalog sira i nekoliko trakica svježeg radiča (pomoći će da daju boju).