Pojačanje iz reprezentacije

Rabljanki Debelić u Vipersu se priključila Novljanka Ježić: “Drago mi je što Katarina i ja zajedno igramo i u klubu”

Igor Duvnjak

Ana Debelić/Foto PIXSELL

Ana Debelić/Foto PIXSELL

Naravno da me raduje što je Katarina Ježić stigla u naš klub. Pojačale smo se tako još jednim pivotom - kaže Ana Debelić



RIJEKA U danima kada se zbrajaju velike štete katastrofalnog potresa u Turskoj, Katarina Ježić, svakako najslavnije ime iz Novog Vinodolskog, zaključila je tursku epizodu svoje bogate rukometne karijere postavši nova igračica europskih prvakinja, norveškog Vipers Kristiansanda.


Time samo kompletira kvarnersku koloniju na crti slavnoga kluba u kojem već drugu sezonu igra Rabljanka Ana Debelić. Nakon prvih dana upoznavanja s rukometnom igrom, Katarina je zablistala u riječkim sredinama, kako u Orijentu, tako potom i u Zametu, isto tako kasnije u zagrebačkoj Lokomotivi, nakon čega je počela igrati u inozemstvu. Poslije crnogorske Budućnosti iz Podgorice redom je nosila dres rumunjskog Baia Marea, mađarskog Siofoka, a posljednja postaja uoči odlaska u Skandinaviju bila joj je turski Kastamonu Belediyesi.


Povijesna bronca


Kapetanica hrvatske reprezentacije se kroz više od desetljeća naigrala za izabranu hrvatsku vrstu za koju je debitirala još 2011. godine, brojke kažu da je za reprezentaciju igrala 83 utakmice i pritom postigla 170 golova. Katarina Ježić jedna je od Kraljica šoka, junakinja s Europskoga prvenstva 2020. godine, na kojem je ekipa izbornika Nenada Šoštarića osvojila povijesnu brončanu medalju.




Dolazak Katarine Ježić najviše je obradovao Anu Debelić, inače najbolju hrvatsku rukometašicu koja u Norveškoj igra svoju drugu sezonu, a sada će s Novljankom kompletirati hrvatski tandem pivotkinja Vipersa.


– Naravno da me raduje što je Katarina stigla u naš klub. Pojačale smo se tako još jednim pivotom. Drago mi je što se pružila mogućnost da dvije Hrvatice zajedno igraju u ovome klubu – kaže Ana Debelić, Rabljanka rođena u Rijeci 1994. godine, koja je već u srednjoškolskim danima zaigrala za ovdašnje klubove, Opatiju i potom za Zamet. Po odlasku u Zelinu angažirali su je velikani hrvatskog ženskog rukometa, Lokomotiva i Podravka Vegeta, poslije igranja u ruskoj Astrahanočki odlučila se za Vispers.


Prognoze


Naigrala se za Hrvatsku na velikim natjecanjima, bila je na tri europska prvenstva, 2016. godine u Švedskoj, dvije godine kasnije u Francuskoj te 2020. godine u Danskoj, kao i na jednom svjetskom prvenstvu, 2021. godine u Španjolskoj. Inače, u Danskoj je izabrana u najbolju ekipu Europskoga prvenstva.


Ana Debelić igra u klubu koji ima ekipu najviše razine međunarodne kvalitete, ali svjedoči o norveškom mentalitetu u kojem ni ona ne igra pod pritiskom ostvarenja najviših rezultata.


– Htjeli bismo osvojiti norveško prvenstvo i norveški Kup. Tu, međutim, nikada nitko u klubu ne iskače. Prvi nam je cilj bio plasirati se u drugi krug Lige prvakinja, sada nas čeka četvrtfinale. Idemo korak po korak, tu nitko ne juri i prognozira medalje kao što to volimo mi u Hrvatskoj. Prošle sezone nam se pružila mogućnost osvojiti Ligu prvakinja, a naravno da je san svakoga sportaša ponoviti uspjeh. U svakom slučaju, treba dati sve od sebe. Sada moramo još zaključiti nadmetanje u skupini i vidjeti kako će se posložiti druga skupina pa da vidimo s kime ćemo igrati u četvrtfinalu. Uglavnom, ima tu još dosta posla – zaključila je Ana Debelić.