Foto: Pexels
Njegov nedostatak može dovesti do problema u razvoju i rastu djece
povezane vijesti
Hrana bogata cinkom nikako ne smije nedostajati na vašem stolu. Naime, cink je mineral neophodan za funkcioniranje vašeg tijela.
Zaslužan je za aktiviranje mnogih organskih funkcija i uvijek bi ga trebalo imati u svakodnevnoj prehrani.
Zapravo, hrana je naš glavni izvor cinka. Stoga neuravnotežena prehrana, koja ne osigurava odgovarajuću raznolikost namirnica, bogata industrijskim i pretjerano rafiniranim namirnicama, može uzrokovati nedostatak cinka s negativnim utjecajem na zdravlje.
S obzirom na funkciju hormonalne regulacije, nedostatak cinka može dovesti do problema u razvoju i rastu djece i adolescenata.
Kod odraslih muškaraca, međutim, može dovesti do niskih razina testosterona i niskog broja spermija.
Nedostatak cinka obično se manifestira simptomima kao što su:
- osjećaj umora
- poremećen san
- lomljivost kose s relativnim gubitkom
- problemi s kožom
- smanjenje tjelesne obrane
Budući da je mineral prisutan u mnogim namirnicama, prilično je rijedak nedostatak, osim u slučajevima bolesti ili poremećaja koji mogu promijeniti crijevnu apsorpciju mikronutrijenata ili ako se uzimaju određeni lijekovi.
Pogledajmo pobliže koje su namirnice najbogatije cinkom na 100 g proizvoda:
1. Kamenice
Daju samo 69 kcal na 100 g i sadrže uglavnom proteine i malo masti. Međutim, njihovih 30 mg kolesterola čini ih hranom koju treba konzumirati umjereno.
To je namirnica koja sadrži najviše cinka (39,3 mg/100 g), ali je bogata i vitaminom B3, fosforom, željezom i kalijem.
Stoga nije slučajnost da se kamenicama pripisuju afrodizijačka svojstva: dobra količina cinka, naime, potiče spolnu funkciju kod muškaraca i žena.
2. Pšenične klice
Pšenične klice izvrstan su izvor hranjivih tvari poput aminokiselina, masnih kiselina, mineralnih soli i vitamina.
Međutim, uklanjanjem vanjske strane zrna radi rafiniranja pšenično brašno ostaje bez većine vlakana i drugih mikronutrijenata.
Stoga je bolje konzumirati cjelovite žitarice, kako preporučuju nutricionisti, pri čemu se zrno pšenice prerađuje cijelo.
Na tržištu se pšenične klice nalaze u prahu, a mogu se dodati u smoothieje, jogurte ili salate.
3. Goveđa jetra
S 12 mg cinka na 100 g, goveđa jetra je dobar izvor ovog minerala, ali i drugih minerala i vitamina.
Konkretno, sadrži proteine, malo ugljikohidrata i vitamine kao što su A (uključen u vid i reproduktivnu funkciju), skupina B (osobito B9 ili folat i B12) i vitamin D koji potiče rad imunološkog sustava i metabolizam koštanog tkiva.
Također je vrlo bogata željezom, fosforom (važan za zdravlje kostiju) i selenom (neophodan za rad štitnjače).
4. Grana Padano
S 11 mg cinka na 100 g, Grana Padano je među sirevima koji su najbogatiji ovim mineralom.
Bogat je mineralnim solima, osobito kalcijem, a 25 g Grana Padano zadovoljava 30% dnevnih potreba odrasle osobe za kalcijem, fosforom i cinkom, ali i za vitaminima B12, B2 i vitaminom A.
5. Tostirane sjemenke bundeve i sjemenke sezama
Sjemenke su to s dobrim sadržajem cinka, ali i drugih minerala poput magnezija, fosfora, željeza i selena.
Također su izvor folata (vitamin B9) i vitamina E.
Konkretno, tostirane sjemenke bundeve sadrže 10,3 mg cinka na 100 g, a sjemenke sezama 10,7 mg.
6. Indijski oraščići
Sa svojih 6 mg cinka na 100 g, indijski oraščići također su izvrstan izvor omega-9, “dobre” masti koja pomaže u snižavanju kolesterola, visokih triglicerida i smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
7. Hobotnica
Hobotnica je odličan izvor vitamina i mineralnih soli, s 5,1 mg cinka na 100 g cinka. Zbog niskog udjela masti idealna je za mršavljenje, ali sadrži manje proteina od ostalih riba.
Od minerala ističu se fosfor i kalcij (za zdravlje kostiju i zubi), kalij (saveznik krvnog tlaka) i selen (za funkcioniranje staničnih antioksidansa).
Od vitamina dobro su zastupljeni A (neophodan za vid, razvoj kostiju i rast zuba), B12 (esencijalan u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca) i vitamin C (s antioksidativnim svojstvima i jačanjem imunološkog sustava).
8. Govedina
Kod odraslih goveda cink je dobro zastupljen ( 5 mg/100 g ) zajedno s drugim mineralima kao što su kalij, fosfor, selen.
Kao i svako crveno meso, bogato je hranjivim tvarima koje naše tijelo odmah asimilira.
Pronalazimo proteine visoke biološke vrijednosti, sa svim esencijalnim aminokiselinama i vitaminima B skupine.
Također je dragocjena namirnica u dijetama za mršavljenje, jer pomaže u mršavljenju sagorijevanjem masti bez utjecaja na čistu mišićnu masu.
9. Grah
Mahunarke osiguravaju dobru opskrbljenost cinkom, a najviše ga ima grah ( 3,4 mg/100 g ).
To su namirnice bogate važnim nutritivnim svojstvima među kojima se ističu proteini, kalij, fosfor, magnezij i kalcij, vitamini skupine B, C i A.