Razgovor s gradonačelnikom

Čandrlić kaže da je Kraljevica u godinu ušla s “projektnom ofenzivom”: ‘Radi se istovremeno na deset lokacija’

Jakov Kršovnik

Obnova Kaštela Zrinski je pri kraju – Dalibor Čandrlić / Foto M. GRACIN

Obnova Kaštela Zrinski je pri kraju – Dalibor Čandrlić / Foto M. GRACIN

Radi se istovremeno na desetak lokacija, a u gradskim uredima se gleda dalje i pripremaju se novi kapitalni projekti, ističe Čandrlić



 


 


Na sjednici Gradskog vijeća u prosincu izglasan je proračun Kraljevice za 2023. od oko 5,3 milijuna eura, prema riječima pročelnice gradskog Upravnog odjela za financije Mateje Dundović, najveći dosad. Više o planovima u 2023., ulaganjima u sportsku infrastrukturu, projektu Hrvatske kuće vina i Muzeju brodogradnje, lučici Črišnjeva pitali smo gradonačelnika Kraljevice Dalibora Čandrlića.


Na sjednici u prosincu, na kojoj je izglasan proračun, najavili ste ciklus ulaganja u sport. Kako generalno planirate novu 2023. godinu?




– U Kraljevici se u novu godinu ušlo sa svojevrsnom »projektnom ofenzivom«. Radi se istovremeno na desetak lokacija, a u gradskim uredima se gleda dalje i pripremaju se novi kapitalni projekti. Obnova Kaštela Zrinski je pri kraju, izvode se radovi na rekonstrukciji i dogradnji lučice Črišnjeva, u tijeku je uređenje košarkaškog igrališta iza škole, postavlja se pet novih setova komunalnih spremnika, obnavljaju se ogradni zidovi na groblju Križišće, a uskoro počinju radovi na rekonstrukciji Doma kulture i sporta u Kraljevici, muzeju brodogradnje i ribarstva, izgradnji edukativne ribarske šetnice u Nerizu, proširenju groblja u Šmriki, a započinje i postavljanje novih tunera na Bakarcu i Carovu. Dobivena je građevinska dozvola i u suradnji s Hrvatskim cestama počinje postavljanje javne rasvjete na istočni ulaz u Kraljevicu. Intenzivno se u suradnji s PGŽ-om radi na pripremi projekta Hrvatske kuće vina, spremna je dokumentacija za obnovu pročelja dvorca Zrinski, cestu Podbanj III, novu cestu Oštro, novu plažu Oštro, projektira se parkiralište Oštro, daljnja obnova pomorskog dobra, aktivno se radi na UPU-u Šmrika, pokrenute su 5. izmjene PPU-a grada Kraljevice.


Dvorana u novom ruhu


U travnju prošle godine potpisali ste Ugovor o financiranju rekonstrukcije, obnove i opremanja Doma kulture i sporta u Kraljevici s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Tada je vrijednost projekta procijenjena na oko 1,2 milijuna eura. Koliki dio će sufinancirati Ministarstvo, a koliko Grad i je li s obzirom na inflaciju, došlo do povećanja troškova izgradnje? Kada očekujete da bi radovi mogli početi, i koliko se očekuje njihovo trajanje?


– Ugovorom o financiranju vrijednost projekta iznosi 1.204.622,90 eura. Od ukupne vrijednosti projekta bespovratna sredstva iz EU-a iznose 863.685,77 eura. Projekt obuhvaća gradnju nove kotlovnice na biomasu, kompletnu obnovu fasade uz postavljanje toplinske izolacije vanjske ovojnice, izmjenu stolarije, bit će uređene svlačionice za sportaše, kao i sanitarni čvorovi za posjetitelje, a predviđeno je i opremanje objekta u sklopu kojeg će biti postavljen novi parket na sportskom borilištu, novi podizni koševi, zaštitne ograde i mreže, nove teleskopske tribine i sportska oprema, te namještaj. Kada pak govorimo o troškovima gradnje/rekonstrukcije, već smo kod procjene projektantske vrijednosti uzeli u obzir povećane cijene materijala i usluga. Naravno, o konačnim troškovima odlučit će tržište. Trenutačno smo u procesu javne nabave, pa ćemo nakon toga biti pametniji. Početak radova na objektu očekujemo po provedbi postupka javne nabave, kalendarski na proljeće. Tada će biti i optimalni vremenski uvjeti za radove, a vodit ćemo računa i o sportskim klubovima i udrugama na način da se radovi maksimalno intenziviraju u razdoblju najmanjeg korištenja dvorane, posebno radovi na izmjeni parketa sportskog borilišta. Predviđeni radovi bit će završeni u roku od 18 mjeseci.


Rekonstrukcija vanjskog košarkaškog igrališta pored osnovne škole također je u tijeku, zadnji put kada smo razgovarali, najavili ste dovršetak radova u proljeće 2023. Kako napreduju radovi i kada očekujete njihov završetak?


– Radovi na rekonstrukciji vanjskog košarkaškog igrališta napreduju zadovoljavajućom dinamikom i prema potpisanom ugovoru trebali bi završiti do 31. svibnja. Projekt je cjelovit i vrlo detaljan, te obuhvaća tri faze izvođenja; pripremni radovi za postavljanje podloge s rješavanjem oborinske odvodnje, rekonstrukcija i uređenje tribina, postava rasvjetnih stupova. U konačnici će se izgraditi igralište dimenzija 28mx15m u skladu s FIBA kriterijima. Sa svake strane igrališta ostavlja se slobodan prostor minimalne širine 2 metra na kojem će se postaviti identična podloga kao i na samom igralištu. Bit će postavljeni i novi koševi. Na asfaltnu podlogu dolazi certificirana, prefabricirana, sintetička, gumena višenamjenska sportska podloga. Za projekt je dobivena potvrda Hrvatskog košarkaškog saveza da je planirana rekonstrukcija igrališta u skladu s propozicijama Međunarodne košarkaške federacije FIBA-e. Vrijednost cijelog projekta iznosi 208.226 eura.


Dvodijelni projekt


Najavili ste i projekt Hrvatske kuće vina u frankopanskom dvorcu Nova Kraljevica.


– Projekt Hrvatske kuće vina provodimo zajedno s Primorsko-goranskom županijom temeljem potpisanog Sporazuma o suradnji na provedbi projekta po kojem je Grad Kraljevica nositelj projekta, a PGŽ partner u projektu. Projekt ćemo početkom veljače prijaviti na javni poziv Ministarstva turizma i sporta u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Projektna dokumentacija je izrađena, usklađena s konzervatorskim zahtjevima, i u tijeku je postupak ishodovanja građevinske dozvole, a sukladno projektantskim stavkama ukupna vrijednost projekta iznosi oko 4 milijuna eura. Projekt se sastoji od dva dijela; arhitektonskog i idejno-konceptualnog rješenja sa zonama interpretacije, te kao takav obuhvaća potpuno uređenje najgornjeg kata dvorca Frankopan kao posjetiteljskog centra Hrvatske kuće vina sa 17 dvorana kroz koje će posjetitelji moći uživati u postavu i sadržaju centra. Projektom smo predvidjeli i izlazak na jednu od kula dvorca za posjetitelje kao završni čin obilaska, ali i natkrivanje atrija dvorca pomičnim krovom, čime će biti stvoreni preduvjeti za korištenje atrija svih 12 mjeseci u godini. Također je predviđeno i uređenje podrumskog prostora kao zone degustacije i opuštanja nakon obilaska, kao i postavljanje dizala kako bi se omogućio pristup osobama s invaliditetom, ali i povezao interpretacijski prostor s podrumskim.


Obnova Kaštela Zrinski je pri kraju – Dalibor Čandrlić / Foto Marko Gracin


Dvorac Nova Kraljevica dobit će i Muzej brodogradnje i ribarstva. U kojem je statusu taj projekt?


– Muzej brodogradnje i ribarstva promicat će društvenu dobrobit i kulturnu baštinu u ribarstvenim i akvakulturnim područjima. Dobili smo Odluku o odabiru projekta po kojoj ukupna vrijednost EU potpore iznosi 754.956,25 kuna (100.199,91 eura), dok ćemo preostali iznos financirati iz gradskog proračuna. U sklopu ovog projekta potpuno će biti uređene tri prostorije na prvom katu dvorca Frankopan kako bi se omogućilo izlaganje izdvojene zbirke maketa brodogradilišta Kraljevica i ostalih predmeta vezanih za područje brodograditeljske i ribarske baštine. Muzej će se kontinuirano nadopunjavati postavom i multimedijalnim opusom. Temeljem izrađene projektne dokumentacije proveden je postupak javne nabave za izvođenje radova i odabrana je najpovoljnija ponuda u iznosu od 1.506.968,13 kuna (200.009 eura). Ovog časa u tijeku su aktivnosti vezane za sklapanje ugovora o izvođenju radova. Planirani rok izvođenja radova je četiri mjeseca.


Novih 85 vezova


Kakva je dinamika radova na rekonstrukciji i dogradnji Lučice Črišnjeva?


– Dinamika radova je očekivana i u skladu s Planom izvođenja radova. U stalnom sam kontaktu s ravnateljicom Županijske lučke uprave i izvođačima radova, i moram istaknuti odličnu suradnju, koherentnost i svojevrsni timski rad svih protagonista na ovom kapitalnom projektu. No, to mi osobno nije nikakva novost, jer već smo odradivši projekt izgradnje nove Lučice Carovo prije dvije godine stekli iskustvo i »know how«.


Do sada su u Črišnjevi postavljeni piloti i instalacije na zapadnoj strani zahvata i slijedi postavljanje pasarele dužine 135 metara. Prema istočnoj strani trenutačno se radi na izgradnji potpornih zidova i pristupne staze, te postavljanju instalacija prema budućoj pasareli dužine 130 metara, gdje bušenje podmorja i postavljanje pilota započinje ovih dana. Projektom će biti osigurano dodatnih 85 vezova za plovila.


Projekt dogradnje Lučice Črišnjeva predstavlja nastavak svih naših aktivnosti i napora na sanaciji i uređenju zapuštenog i devastiranog pomorskog dobra na području grada Kraljevice, u što smo u protekle nešto više od četiri godine uložili više od 25 milijuna kuna (3,3 milijuna eura). Vrijedan je više od 10,5 milijuna kuna i direktno je financiran iz sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, baš kao i prethodni projekt izgradnje Lučice Carovo (7,5 milijuna kuna), ali i kao kompletna sanacija i obnova derutnih riva i plaža, odnosno pomorskog dobra od Bakarca, preko Oštra, pa sve do Črišnjeve.


Ovih dana počinje izgradnja novih tunera na Carovu i Bakarcu, a raspisujemo i javni natječaj za izgradnju edukativne ribarske šetnice u Nerizu. Nastavit ćemo i dalje s ulaganjem i svojevrsnom »renesansom« pomorskog dobra Kraljevice uz podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Hrvatske.