Foto: Pexels
Tamna čokolada djeluje na dobro raspoloženje i prepuna je antioksidansa
povezane vijesti
Caprese torta jedna je od najukusnijih napuljskih slastica. Tijesto od badema i čokolade koji ju čine neodoljivom možete pripremiti i u laganoj varijanti, a maslac zamijeniti uljem, tako da kolač bude pristupačan i onima na dijeti.
Laganu tortu caprese možete jesti za doručak, a može se čuvati nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi ili zamotana u aluminijsku foliju.
Sastojci:
- 4 jaja
- 140 g šećera
- 230 g bademovog brašna ili mljevenih badema dok ne postanu brašno
- 110 g ekstra tamne čokolade
- 100 ml vruće vode
- 30 ml kukuruznog ili kikiriki ulja
- 50 g gorkog kakaa
- 1 vrećica praška za pecivo
Priprema: Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Tamnu čokoladu otopite u vodenoj kupki. Podijelite žumanjke i bjelanjke i stavite ih u dvije posude.
Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg, pazeći da zdjela bude čista od ostataka masnoće (inače se bjelanjak neće umutiti).
U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne nabubri i postane pjenasta.
U smjesu žumanjaka pjenjačom umiješajte prosijani kakao i prašak za pecivo.
Dodajte ulje, neprestano miješajući, vruću (ali ne kipuću!) vodu i otopljenu čokoladu te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
U ovom trenutku dodajte bademovo brašno i ponovno promiješajte da dobijete homogenu smjesu.
Na kraju nježnim pokretima odozgo prema dolje umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka da se sve ne rastavi.
Izliti u nauljen i pobrašnjen pleh promjera oko 24 cm i peći oko 35-40 minuta.
Prije vađenja kolača iz pećnice, napravite test čačkalicom: mora izaći čista.
Ostavite da se ohladi prije vađenja iz kalupa i poslužite.