Foto: Pexels
Često se pogrešno miješaju, ali imaju različitu povijest i karakteristike
povezane vijesti
Kao što ime sugerira, zemljopisno podrijetlo sira Parmigiano Reggiano nalazi se u Emiliji Romagni, posebno u pokrajinama Parma i Reggio Emilia, iako se trenutno proizvodnja ovog sira proširila i na teritorije Modene, Bologne i Mantove.
Također, kada govorimo o siru Grana Padano, naziv može sugerirati geografsko podrijetlo ovog sira – to jest, veliko područje doline rijeke Po.
Proizvodnja se danas proširila na znatno veće područje, koje obuhvaća čak 32 pokrajine u pet regija (Piemonte, Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Trentino Alto Adige).
Karakteristike dvaju sireva
Nutricionistički gledano, Grana Padano je nešto manje kaloričan od Parmigiana Reggiana: za istu količinu proizvoda (100 grama) Grana ima 398 kcal, a Parmigiano 402 kcal.
Što se kolesterola tiče, ovaj put Parmigiano sadrži manju količinu: 83 mg na svakih 100 grama proizvoda naspram 100 mg koliko ima Grana Padano.
Zbog toga je Parmigiano Reggiano prikladniji za one koji moraju paziti na svoju figuru.
Još jedna razlika odnosi se na sazrijevanje dvaju sireva.
Sazrijevanje Grane Padano kreće se od najmanje 9 do najviše 20 mjeseci, dok naprotiv, Parmigiano Reggiano ima puno dulje sazrijevanje – od minimalno 12 mjeseci do 40 mjeseci i više.
Ako je istina da su oba sira prirodno bez laktoze, istina je i da oba imaju prilično visok udio soli.
Grana Padano sadrži 1,7 grama soli na 100 grama proizvoda, dok Parmigiano Reggiano 1,6 grama na 100 grama proizvoda.