Američki klasik

Hrana za dušu: imamo recept za originalni američki mac & cheese

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Bilo kao prilog ili glavno jelo, u jeftinoj zalogajnici ili u finom restoranu: Mac and cheese je rašireno jelo u SAD-u, ali i u Velikoj Britaniji

Jedno od najpopularnijih jela diljem svijeta zasigurno su makaroni s aromatičnim umakom od sira napravljeni od više sireva, uključujući cheddar i parmezan.


Postoje razne teorije o podrijetlu mac and cheesea. Jedna kaže da je Thomasu Jeffersonu, jednom od utemeljitelja Sjedinjenih Država, to jelo posluženo u Parizu, a potom je recept donio natrag u Sjedinjene Države.


Drugi kaže da je Britanka Elizabeth Raffald proslavila recept za rezance sa sirom svojom kuharicom The Experienced English Housekeeper, objavljenom 1769. godine.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mac N’ Cheeeeese (@macncheeeeese)



U svakom slučaju, mac and cheese je ultimativna hrana za dušu u hladnoj sezoni, stoga vam predstavljamo originalni recept koji možete isprobati.


Sastojci (za 4 osobe):


  • 500 g makarona ili rezanaca
  • 200g ribanog cheddara
  • 200 g ribanog ementalera
  • 100g ribanog parmezana
  • 90 grama maslaca
  • 40 grama brašna
  • 400ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja
  • Sol i papar
  • 1 žličica paprike u prahu
  • Po želji: prstohvat čilija
  • 50 g krušnih mrvica

Priprema:


Skuhajte tjesteninu al dente u puno posoljene vode prema uputama na pakiranju. U posudi pomiješajte naribani cheddar, ementaler i parmezan. U loncu rastopite 60g maslaca na srednje jakoj vatri pa dodajte brašno i miješajte da nema grudica. Ulijte mlijeko i vrhnje i zakuhajte.


Zatim umak začinite solju, paprom, paprikom u prahu i prstohvatom čilija. Rezance ocijedite i stavite u veliku vatrostalnu posudu. Dodajte mješavinu sira i umak od vrhnja i dobro promiješajte. U međuvremenu u tavi otopite 30 g maslaca, dodajte krušne mrvice i kratko tostirajte dok mrvice ne porumene.


Zatim pospite mrvicama i gratinirajte u pećnici na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta.