FOTO: iStock
Bilo kao prilog ili glavno jelo, u jeftinoj zalogajnici ili u finom restoranu: Mac and cheese je rašireno jelo u SAD-u, ali i u Velikoj Britaniji
povezane vijesti
Jedno od najpopularnijih jela diljem svijeta zasigurno su makaroni s aromatičnim umakom od sira napravljeni od više sireva, uključujući cheddar i parmezan.
Postoje razne teorije o podrijetlu mac and cheesea. Jedna kaže da je Thomasu Jeffersonu, jednom od utemeljitelja Sjedinjenih Država, to jelo posluženo u Parizu, a potom je recept donio natrag u Sjedinjene Države.
Drugi kaže da je Britanka Elizabeth Raffald proslavila recept za rezance sa sirom svojom kuharicom The Experienced English Housekeeper, objavljenom 1769. godine.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U svakom slučaju, mac and cheese je ultimativna hrana za dušu u hladnoj sezoni, stoga vam predstavljamo originalni recept koji možete isprobati.
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g makarona ili rezanaca
- 200g ribanog cheddara
- 200 g ribanog ementalera
- 100g ribanog parmezana
- 90 grama maslaca
- 40 grama brašna
- 400ml mlijeka
- 200 ml vrhnja
- Sol i papar
- 1 žličica paprike u prahu
- Po želji: prstohvat čilija
- 50 g krušnih mrvica
Priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente u puno posoljene vode prema uputama na pakiranju. U posudi pomiješajte naribani cheddar, ementaler i parmezan. U loncu rastopite 60g maslaca na srednje jakoj vatri pa dodajte brašno i miješajte da nema grudica. Ulijte mlijeko i vrhnje i zakuhajte.
Zatim umak začinite solju, paprom, paprikom u prahu i prstohvatom čilija. Rezance ocijedite i stavite u veliku vatrostalnu posudu. Dodajte mješavinu sira i umak od vrhnja i dobro promiješajte. U međuvremenu u tavi otopite 30 g maslaca, dodajte krušne mrvice i kratko tostirajte dok mrvice ne porumene.
Zatim pospite mrvicama i gratinirajte u pećnici na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta.