Ne bacajte

Kora od banane zlata vrijedi! Ponovno ju upotrijebite na ove načine

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Može se pokazati vrlo korisnom na mnogim poljima, od njege tijela do biljaka

Banana je voće s tisuću dobrobiti za zdravlje: bogata je mineralnim solima (kalijem, magnezijem), pomaže u očuvanju pamćenja, smanjuje stres i održava visoku koncentraciju.


Povećava osjećaj sitosti unatoč malom broju kalorija (zato je idealna za one koji su na dijeti) te, konačno, idealan je međuobrok za one koji se bave sportom, a doprinosi jačanju kostiju i pravilnom radu srca.


No, budite oprezni: čak i kore banane, koje se obično bacaju, vrlo su bogate blagotvornim svojstvima za naše tijelo.


Bogate su vlaknima, kalijem, inulinom, vitaminima B, polifenolima i karotenoidima.


Suprotno uvriježenom mišljenju, kore banane su jestive i mogu se konzumirati na mnogo načina.


1. Za ukusne recepte


Prije konzumacije kore ovog voća potrebno je dobro oprati pod tekućom vodom i odstraniti dijelove koji na oko izgledaju smeđe ili malo oštećeni.


Preporučamo konzumaciju samo organskih voćnih kora, bez pesticida i drugih kemikalija na površini.


Potom se možete odlučiti za konzumaciju sirove kore od banane kao sastojka u smoothijima ili pečene u pećnici (možete pripremiti odličan čips na bazi kore od banane).


Naposljetku, od osušene kore banane možete napraviti izvrsno kandirano voće ili dodati u čaj.


2. Za njegu tijela


Kora banane može vam pomoći da vaša koža bude blistava, hidratizirana i zategnuta, kao i spriječiti pojavu prištića i mladenačkih akni.


Sve što trebate učiniti je utrljati unutrašnjost kore (uvijek dobro oprane i osušene!) direktno na kožu: tako će ona otpustiti sve za vas korisne hranjive tvari.


Također, može pomoći u smanjenju natečenosti uzrokovane stresom i umorom.


Konačno, kora banane može pomoći u ublažavanju tegoba uzrokovanih iritacijama i opeklinama, ali i svrbeža izazvanog ubodima insekata.


3. Za njegu biljaka


Kora banane nije samo riznica vitamina i mineralnih soli za nas ljude, već i za naše biljke. Zato od njih možemo brzo i jednostavno napraviti učinkovito gnojivo za biljke i povrće.


Sve što trebamo učiniti je uroniti koru banane u toplu vodu na nekoliko sati, a bolje ako je izrezana na male komadiće.


Tijekom ovog namakanja, sve hranjive tvari imat će dovoljno vremena za prijenos u vodu, koja će na kraju promijeniti boju.


Nakon što ih voda upije, ostaje nam samo filtrirati tekućinu i prebaciti je u raspršivač, a što će nam olakšati raspršivanje supergnojiva po lončanicama i vrtu.