Šokantna objava

Zatvara se jedan od najpoznatijih svjetskih restorana: “Pa to je kao da Manchester United zatvori Old Traford!”

Portal Novi list

Pixabay, REUTERS

Pixabay, REUTERS

Iako je Redzepi stvorio kulturu brutalnog radoholičarstva koja vlada svijetom elitnog kuhanja, sada priznaje da je to neodrživo



Rene Redzepi, jedan od najpoznatijih svjetskih chefova zatvorit će Nomu, kopenhaški restoran koji se već godinama nalazi u samom vrhu liste najboljih restorana svijeta, gastronomsku meku zbog koje su gosti bili spremni doći u dansku prijestolnicu iz svih krajeva svijeta ne pitajući za cijenu.


Redzepi je svoju odluku objavio New York Timesu  rekavši kako je “svijet kulinarstva na najvišem nivou došao do točke pucanja i postao neodrživ”.


Noma zatvara svoja vrata krajem 2024. godine i postaje “laboratorij hrane” koji će razvijati nova jela i proizvode za e-trgovinu Noma Projects dok će sam restoran tek povremeno otvoriti svoja vrata za neka “pop up” događanja.




Brojni elitni restorani diljem svijeta su na udaru kritika zbog svoje “radne etike”; zaposlenici rade veliki broj sati uz slabe plaće, a nekad i bez plaće, pri čemu ekskluzivnost jela traži ogromne troškove koji se, čak i uz visoke cijene u takvim restoranima, jednostavno ne mogu pokriti.


“Moramo nanovo izmisliti našu industriju, ovo je preteško i moramo raditi na drugačiji način”, rekao je Redzepi.


Njegov kolega i David Kinch prošlog je tjedna zatvorio Manresu, restoran u Španjolskoj s tri Michelinove zvjezdice rekavši kako ne želi više raditi “fine dining” niti bi takvo “lomljenje leđa” nametao svojem osoblju.


– Takva vrsta kuhanja je na prekretnici i potrebne su velike promjene, ali nitko ne zna što napraviti, rekao je Kinch.


Finac Kim Mikkola, koji je godinama radio u Nomi, kaže da su takvi restorani kao dijamanti i slične elitne zabave koje dobrim dijelom počivaju na izrabljivanju.


I sama Noma, koja je u posljednje dvije godine također dobila treću Michelinovu zvjezdicu i po rekordni deveti put završila na vrhu liste najboljih restorana svijeta, našla se na udaru kritika zbog odnosa prema stranim radnicima i oslanjanja na neplaćene pripravnike.


Iako je Redzepi stvorio kulturu brutalnog radoholičarstva koja vlada svijetom elitnog kuhanja, sada priznaje da je to neodrživo.


“I financijski i emocionalno, kao poslodovac i kao ljudsko biće… to ne funkcionira”, rekao je Redzepi New Yor Timesu.