Posebno izdanje

Novo izdanje časopisa “Croatian Theatre” donosi engleske prijevode tekstova petero mladih autora

Kim Cuculić

Tekstovi su nastali u sklopu projekta Goethe-Instituta »New Stages Southeast (2021. - 2023.)«



ZAGREB – Hrvatski centar ITI i Goethe-Institut Kroatien objavili su posebno izdanje časopisa »Croatian Theatre« koji donosi engleske prijevode tekstova petero mladih autora.


Tekstovi su nastali u sklopu višegodišnjeg regionalnog projekta Goethe-Instituta pod nazivom »New Stages Southeast (2021. – 2023.)«. Projekt je u Hrvatskoj započeo 2021. godine, kada je Goethe-Institut okupio petero mladih dramskih autora koji su tijekom 2021. godine uz mentorstvo dramskog pisca Ivora Martinića, masterclass Ivane Sajko i kroz sudjelovanje na međunarodnim radionicama pisali i dovršavali svoje nove tekstove.


Tekst »35 kvadrata ili Nigdjezemska« Lucije Klarić govori o generaciji na prijelazu milenija, o onima koji su zapeli između, koji nikad nisu bili djeca, ali nikad nisu ni odrasli. Drama »Možeš biti sve što želiš« Ivane Vuković mapira naoko nasumična ženska iskustva, pitajući se može li ženski glas ispričati žensku priču, a da ona ne bude zanemarena baš zato što je »ženska«.




Ana Perčinlić u drami »Opsada kule od bjelokosti« govori o tri žene, medicinske sestre, koje na putu za razgovor za posao u Irskoj sagledavaju svoj život i razloge za emigraciju, istodobno istražujući neumoljivu poveznicu između društvenog sraza i osobnog razrješenja. U tekstu »Daleko je Kandahar« Anita Čeko ulazi u njoj posebno važne teme, koje se kovitlaju unutar jedne obitelji. Tekst »Kuća« Filipa Jurjevića bavi se naslijeđenim traumama.