Foto: Pixabay
U Kini ovo voće nazivaju "voćem dugovječnosti", a vrlo su popularne i naširoko se koriste
povezane vijesti
Posljednjih su godina sušene goji bobice i sok od goji bobica postali vrlo popularni na Zapadu, posebice zbog sadržaja antioksidansa, a ova popularnost je u velikoj mjeri potaknuta dobro orkestriranom marketinškom strategijom.
Okus im je vrlo sličan okusu borovnica. Među raznim mitovima koji ih okružuju, a rezultat su mudrih marketinških kampanja, tu je i komercijalni naziv himalajskog bobičastog voća ili tibetanskog bobičastog voća koje nema nikakve veze sa područjem podrijetla, a to je Kina.
U Kini ovo voće nazivaju “voćem dugovječnosti“, a vrlo su popularne i naširoko se koriste u homeopatskim pripravcima.
U tradicionalnoj kineskoj medicini koriste se za zaštitu jetre, bubrega i organa od vida.
Također su povezane sa sposobnošću stimuliranja imunološkog sustava, liječenja muške neplodnosti i respiratornih poremećaja.
U kineskoj medicini uvijek se koriste za usporavanje neurološkog starenja, borbu protiv umora i slabosti.
Nadalje, činjenica da sadrže polisaharide učinila ih je zdravom namirnicom koja je vrlo tražena na tržištu.
Ali što sadrže ti potencijalni plodovi zdravlja?
Goji bobice sadrže sljedeće:
- aminokiseline i antioksidanse, koji mogu ojačati imunološki sustav i pomoći u sagorijevanju masti
- mnoge hranjive tvari poput vitamina B i E
- mineralne soli, karotenoide i flavonoide
- polisaharide i linolnu kiselinu, tvar koja bi mogla stimulirati masnu masu i koristiti imunološkom sustavu pa iz tog razloga netko ovim bobicama pripisuje i neke dijetetske vrline
Nadalje, zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, ovo voće može lako osigurati zasitan učinak bez velikog kalorijskog opterećenja.
Čini se da karakteristike goji bobica ukazuju na prisutnost korisnih svojstava za zdravlje (kao što su antioksidativna svojstva korisna za suprotstavljanje slobodnim radikalima).
Također se smatraju vrlo bogatima vitaminom C (ali sadrže ga koliko i naranče i limuni).
Goji se može uzgajati u posudama. Međutim, budite oprezni da će prije proizvodnje bobica proći nekoliko godina.
Biljka doseže do dva metra visine i ima duge grane prekrivene karakterističnim tankim listovima.
To je biljka koja se ne boji hladnoće i ne treba je često zalijevati.
Ne zaboravite održavati tlo samo vlažnim, dodajte organsko gnojivo s vremena na vrijeme i osigurajte sunčano mjesto za biljku.