Doskočite joj

Spriječite lošu probavu najučinkovitijim prirodnim i biljnim lijekovima

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Vrlo čest poremećaj koji uzrokuje žgaravicu, kiselost i druge gastrointestinalne probleme

Mnogi ljudi često ili sporadično pate od loše probave zbog uzroka različitog podrijetla i prirode.


Poteškoće s probavom čak i kod skromnih obroka mogu se odrediti organskim patologijama koje zahtijevaju intervenciju stručnjaka.


Međutim, često se mogu pripisati stresu, tjeskobi, lošim prehrambenim navikama i nedostatku tjelesne aktivnosti.


U tim se slučajevima funkcije želuca i gušterače mogu ponovno aktivirati usvajanjem zdravijeg načina života, pravilnom prehranom bogatom vlaknima i vodom te uz malo tjelovježbe, osobito nakon obroka.


Uz dobre navike i neke poznate “bakine metode”, postoje i prirodni lijekovi kojima se možete suprotstaviti najdosadnijim simptomima probavnih smetnji.


Primjerice, žgaravici, podrigivanju, zatvoru, pospanosti i mučnini, oticanju trbuha, grčevima, samo da spomenemo neke.


Naime, mnoge ljekovite biljke obiluju aktivnim sastojcima koji blagotvorno djeluju na želučanu sluznicu i olakšavaju probavni proces kako na želučanoj tako i na crijevnoj razini:


  • Biljni čaj od komorača i ružmarina: to je probavni biljni čaj koji kombinira diuretička, tonizirajuća i probavna svojstva komorača s dezinfekcijskim svojstvima ružmarina. Priprema se od šake sjemena komorača i žličice osušenog ružmarina koji se ostave 10-15 minuta u pola litre kipuće vode. Filtriran i konzumiran dok je još vruć nakon jela, lijek je za ubrzavanje probave.
  • Biljni čaj od artičoke: osušeni listovi artičoke bogati su cinarinom, tvari tradicionalno poznate po tome što olakšava probavu, pojačava izlučivanje žuči i pojačava izlučivanje kolesterola u žuč. Ostavite 5 grama osušenih listova artičoke da se upare u 250 mililitara kipuće vode. Nakon 10 minuta procijedite i pijte nakon glavnih obroka.
  • Biljni čaj od mente: mentol opušta trbušne mišiće i bori se protiv gastrointestinalnih poremećaja loše probave potičući proizvodnju želučanih sokova.