ČINI PRAVU STVAR

Apel Udruge osoba s intelektualnim teškoćama: ‘Riječani, pomognite riječkom Srcu’

Sanja Gašpert

Udruga Srce planira postojeću kupaonicu pregraditi na način da se dobiju dva sanitarna čvora, uz zaseban odjeljak garderobe te odjeljak u kojem će biti tuš-kabina



RIJEKA – Udruga Srce Rijeka, koja pruža pomoć osobama s mentalnom retardacijom, obavlja aktivnost poludnevnog boravka u prostorijama Udruge na 120 »kvadrata« prostora. Korisnicima, kojih u Udrugu svakodnevno dolazi dvadesetak, na raspolaganju je jedan sanitarni čvor, što nije dovoljno, pa se nerijetko dogodi da ispred toaleta nastane gužva.


Za bolji osjećaj


Kako ističu u Udruzi, plan je postojeću kupaonicu pregraditi na način da se dobiju dva sanitarna čvora, uz zaseban odjeljak garderobe te odjeljak u kojem će biti tuš- kabina. Za to je potrebno provesti i instalacije te postaviti novu keramiku. Međutim, Udruga nema dostatna sredstva za realizaciju tog projekta, te zbog toga traži pomoć donatora, koji će, uz to što će učiniti dobro djelo i osjećati se bolje, dobiti i prigodan dar izrađen vrijednim rukama članova Udruge.


– Molimo javnost da nam pomogne u promociji izazova kreiranog putem A1 platforme »Čini pravu stvar«, gdje prikupljamo sredstva za dodatni sanitarni čvor u našoj Udruzi. Izazov je imao prvi dio prošle godine, kada, nažalost, nismo uspjeli prikupiti sredstva, pa sada cijelu akciju ponavljamo ove godine. Cilj je određen na temelju ponude za izradu koju smo zatražili od izvođača radova, kao i do sada prikupljenih sredstava u prvom krugu. Nažalost, cilj nije ostvaren, pomozite nam da stignemo do njega do 1. travnja. Nadamo se da sve neće ostati samo na šali. Dovoljna je i jedna kuna, poručuju u Udruzi.




Udruga Srce je organizacija s licencom za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka, provodeći jednogodišnje i trogodišnje projekte. Jedna je od 32 članice Hrvatskog saveza osoba s intelektualnim teškoćama. Udruga broji 69 članova, od kojih su 33 odrasle osobe s invaliditetom, koje žive u svojim obiteljima. Od tog broja njih 17 u dobi od 27 do 61 godine uključeno je u poludnevni boravak u prostorijama Udruge u Rijeci.


Vidljivi rezultati


– Programi i projekti koje provodimo dali su vidljive i mjerljive rezultate u našoj sredini. Unaprijedili smo kvalitetu življenja osobama s IT, omogućili uslugu zbrinjavanja i potpore u aktivnostima svakodnevnog života korisnika. Udruga Srce Rijeka svojim radom, koji se temelji na principima timskog rada, otvorene komunikacije, dosljednosti, profesionalnosti, toleranciji i solidarnosti, poštovanju različitosti, odgovornosti i povjerljivosti, nastoji poticati i jačati inicijative koje doprinose unapređenju kvalitete života osoba s IT i njihovih obitelji, uz razvijanje suradnje i partnerskih odnosa s institucijama i udrugama u provođenju zajedničkih programa. Vizija Udruge je senzibilizirano društvo za mogućnosti i potrebe osoba s IT i njihovih obitelji, u kojem ove skupine ostvaruju svoja zakonom zajamčena prava, ravnopravni su i prepoznatljivi dionici zajednice u kojoj žive, ističu u Udruzi Srce Rijeka.


Više o akciji saznajte OVDJE