Valentina Butorac
Lička sušena šljiva je kao završni proizvod vrlo interesantna konzumentima i vjerujem da će se sve više suhe šljive sorte lička bistrica plasirati na tržište, naglašava nam Valentina Butorac
povezane vijesti
GOSPIĆ Već dulji niz godina na hrvatskom tržištu možete kupiti suhe šljive proizvedene u Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji i ostalim država Europske unije. Tek je mali postotak tih šljiva domaće proizvodnje, mahom s područja Slavonije. Istodobno je iz Hrvatske izvezeno 57 tona sušenih šljiva, najviše u Sloveniju.
Iz “carstva šljiva”, odnosno iz Like, niti jedna. Po prvi puta ove godine to se promijenilo jer je na domaće tržište krenula suha šljiva iz gospićkog Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Protekla katastrofalno sušna godina je još jednom dokazala i pokazala kako navodnjavanje postaje nezamjenjiva potreba ličkih OPG-a. Mnogi od njih su se okrenuli uzgoju šljive sorte lička bistrica za koju nutricionisti tvrde kako se od nje proizvode najbolji pekmezi, džemovi, likeri, rakije i kompoti. Slično je i sa sušenjem, o čemu nam je više rekla Valentina Butorac, prehrambeni tehnolog i stručni suradnik Razvojnog centra Ličko-senjske županije u Gospiću.
-Ovih smo dana osušili oko 1 500 kilograma šljiva, što je u konačnici 500 kilograma suhih šljiva. Ovo je tek početak ovakve proizvodnje od koje mnogi lokalni OPG-i s pravom puno očekuju. Šljive su kod nas sušila svega tri korisnika, ili točnije oni OPG-i koji su navodnjavali svoje voćnjake. Te prve suhe šljive su prije nekoliko dana otišle na tržište.
Potrošači su veoma zadovoljni kvalitetom, okusom i aromom ličkih suhih šljiva. Zato smo već dobili nove narudžbe za
sušenje šljiva koje se nalaze u hladnjačama i čekaju preradu. Lička sušena šljiva je kao završni proizvod vrlo interesantna
konzumentima i vjerujem da će se sve više suhe šljive sorte lička bistrica plasirati na tržište, naglašava nam Valentina
Butorac.