Foto Pexels
Jeste li znali da se od bundeve ništa ne baca, te da možete jesti i koru?
povezane vijesti
Bundeva je vrlo svestrano povrće, koristi se u tisuću recepata (slatkih i slanih) zbog svog slatkog i nježnog okusa, sadrži vrlo malo kalorija (100 grama žute bundeve ima samo 18 kalorija) i donosi mnoge dobrobiti .. za naše zdravlje.
Bogata vitaminima, vlaknima, antioksidansima i beta-karotenom, komponentom koju tijelo može iskoristiti za stvaranje vitamina A.
Kao što rekosmo, ovo povrće možemo koristiti za bezbroj recepata, no jeste li znali da možete jesti i koru bundeve?
Tako je! Bundeva je potpuno jestivo povrće, dapače, jedu se i njezine sjemenke koje su izvrsne kao međuobrok za razbijanje gladi.
Budući da je tvrđa i kompaktnija od pulpe, kore bundeve zahtijevaju dulje vrijeme kuhanja: kako biste prevladali ovaj problem, možete odlučiti konzumirati bundeve s tanjom i mekšom korom.
Kore možete konzumirati zajedno s pulpom i njima obogatiti okus rižota, juha ili slatkih džemova – ili ih same koristiti za pripremu ukusnog čipsa.
Nakon što ste ih temeljito oprali i narezali na trakice, samo ih prokuhajte u vodi pola sata, a zatim ih stavite u pećnicu na 200°C na dvadesetak minuta poškropljene uljem, solju i omiljenim aromatičnim biljem (preporučamo ružmarin i lovorov list).
Na kreativan način ćete tako reciklirati “otpad” i napraviti hrskavi prilog koji će se svidjeti i djeci!
Da bi čips bio još ukusniji, možete ga ispeći u vrućem ulju nakon što ste ga dobro oprali i osušili upijajućim papirom (u ovom slučaju nije potrebno prethodno prokuhavati u kipućoj vodi).
Nakon nekoliko minuta će biti spreman, samo ga trebate dobro ocijediti od viška ulja i posoliti po ukusu.
Još jedna dobra ideja (možda za obogaćivanje stola za Noć vještica) je koristiti koru povrća kao “spremnik” za rižoto od bundeve.
Trebate samo očistiti bundevu od njezine pulpe (koju ćete iskoristiti za napraviti rižoto) i peći ju u pećnici sat vremena. I u ovom slučaju, kora se može sigurno jesti.