Slasni zalogaj

Volite na krišku kruha mazati paštete? Onda isprobajte ovu od artičoka

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Povrće koje je vrlo cijenjeno u susjednoj Italiji te se priprema na razne načine

Artičoke su vrlo cijenjene u rimskoj kuhinji, a mogu se se koristiti kao sastojak za predjela, glavna jela i priloge.


Također se mogu jesti sirove ili kuhane na pari.


U svakom slučaju važno ih je pažljivo očistiti, lišavajući ih krajnjih listova i najvlaknastijih dijelova.


Nudimo vam recept za ukusnu paštetu od artičoka, a za nju vam treba:


  • 5 artičoka
  • 50 g nemasnog jogurta
  • 2 listića metvice
  • ljutika
  • parmezan
  • sol i papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • bijeli ocat
  • brašno

Priprema: Već očišćene artičoke tanko narežite i skuhajte u vodi u kojoj ste prethodno otopili 2 žlice bijelog brašna i žlicu bijelog vinskog octa. Ovo rješenje bi trebalo izbjeći potamnjenje ovog povrća.


U međuvremenu zažutite na ulju malo ljutike i dodajte ocijeđene artičoke. Ostavite ih nekoliko minuta, nakon toga ih posolite i popaprite po ukusu.


Zatim ih stavite u blender dodajući listiće mente, jogurt i žlicu ulja.


Nakon što dobijete homogenu i prilično kompaktnu smjesu servirajte je na tanjur.


Paštetu možete ukrasiti listićima parmezana i eventualno je popratiti salatom ili krutonima.