Neoptimalni uvjeti

Ovu grešku vjerojatno radite svakodnevno kada u hladnjak stavljate mlijeko ili jogurt

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Donosimo odgovor na pitanje kako očuvati kvalitetu najsvježijih proizvoda

Mlijeko i jogurt su namirnice koje su najzastupljenije u našim domovima, ali i one koje se često bacaju s obzirom na njihov kratak rok trajanja i pokvarljivost, što u slučaju neoptimalnih uvjeta skladištenja na kraju dovodi do oštećenja proizvoda.


Stoga je skladištenje ovih proizvoda na pravilan način izvor uštede novca, ali i zdrave navike protiv bacanja hrane.


Mnogi ljudi, naime, najčešće drže u vratima hladnjaka jogurte, ali prije svega mlijeko. Ovo je vrlo loša navika koja šteti ovim osjetljivim proizvodima.


Tijekom dana, hladnjak se otvara više puta i to uzrokuje toplinski udar zbog toplijeg zraka (prisutnog izvan uređaja) koji ulazi u hladnjak (s nižom temperaturom).


Vrata hladnjaka i hrana koja se u tom prostoru čuva najviše plaćaju ovu temperaturnu promjenu, koja ponekad može biti i nekoliko stupnjeva Celzijusa.


Temperaturni raspon vruće-hladno uvjet je koji najviše narušava kvalitetu svježih proizvoda – poput maslaca, mlijeka i jogurta – zbog čega ih se često mora baciti prije isteka roka trajanja jer su se već pokvarili.


Gdje onda čuvati mlijeko i jogurt?


Idealna polica za ove proizvode svakako je ona središnja: ovdje temperatura ostaje manje-više konstantna, čuvajući kvalitetu “svježihproizvoda.


Ali budite oprezni da ih ne stavite na dno hladnjaka: tamo je temperatura preniska i riskirate suprotan učinak, to jest zamrzavanje vašeg mlijeka i da ga ne možete piti.