BIOLOGIJA GLAVONOŽACA - LIGNJA

Kako se lignje razmnožavaju? Evo po čemu možete razlikovati mužjaka od ženke

Boris Bulić

Iako cijela predigra traje dosta dugo, sam trenutak oplodnje je zapravo jako kratak. Zrela ženka može položiti oko 6000 jajašaca koja nakon polaganja trajno napušta. A sama jaja u obliku želatinoznih kraćih cjevčica zajedno čine resu vrpčaste forme…



Spolnu zrelost lignje postižu s dosegnutih 10 – 16 centimetara dužine, s tim da mužjaci postaju spolno zreli nešto ranije jer rastu brže od ženki. Iako se lignja pari tijekom cijele godine, najintenzivnije razdoblje mrijesta je krajem jeseni i početkom proljeća kada prilazi obali u plića područja.


U vrijeme mrijesta mužjak oblijeće ženku prilazeći joj koso odozdo dotičući i obavijajući je kracima u blizini glave. Preko hektokotilusa, modificiranog četvrtog kraka, mužjak prenosi spermatofore u tijelo ženke koja ih ‘skladišti’ u prstenastoj membrani oko glave gdje čekaju prolaz jajašaca.


Osnovna uloga spermatofora je omogućavanje prijelaza spermija od mužjaka do ženke bez gubitaka. Naime, morska voda potiče njihovo kretanje i disanje, dok tekućina u kojoj su u spermatoforima uskladišteni to onemogućava čuvajući ih do trenutka oplodnje.





Iako cijela predigra traje dosta dugo, sam trenutak oplodnje je zapravo jako kratak.


Zrela ženka može položiti oko 6000 jajašaca koja nakon polaganja trajno napušta. Jaja u obliku želatinoznih kraćih cjevčica, koje zajedno čine resu vrpčaste forme, polaže na stabljike algi ili na tvrde predmete poput koralja i olupina na morskom dnu, što je zapravo lignjama jedini kontakt s dnom. Nakon što odloži jaja, ženka ih trajno napušta.


Već nakon dvadesetak dana iz položenih se jaja izvaljuju malene lignje. Iako svoje prve dane života provode kao plankton, lignje na svom razvojnom putu nemaju larvalni stadij, tako da neposredno nakon izvaljivanja iz jaja počinju loviti i to rade do kraja svog životnog puta.


Mlade se lignje u plitkom moru zadržavaju do jeseni kada se počinju povlačiti u dublje more, na dubine od 40 do 150 metara.